Badacze z uniwersytetu w Lund analizowali odsetek kwiatów truskawek zapylonych przez owady. Badania prowadzono na 12 plantacjach w Szwecji.
Okazało się, że na plantacjach ekologicznych, gdzie podczas uprawy nie używa się żadnych pestycydów ani nawozów nieorganicznych, odsetek zapylonych kwiatów wyniósł 45 proc. Na zwykłych plantacjach stanowił on tylko 17 proc.
Tym samym naukowcy udowadniają, że ekologiczne rolnictwo wpływa korzystnie również na owady zajmujące się zapylaniem roślin. – Jest to ważny czynnik w rozwijaniu zrównoważonego rolnictwa – podkreśla Georg Andersson z uniwersytetu w Lund.
Pełne wyniki badań opublikowane zostały na łamach pisma "PLoS ONE".


Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera