Jaką kuchenkę elektryczną wybrać? Kuchnie ceramiczne i indukcyjne

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Kuchnia ceramiczna w aranżacjiPod ceramiczną płytą ukryte są elementy grzejne
Kuchnia ceramiczna w aranżacjiPod ceramiczną płytą ukryte są elementy grzejne AEG
Na kuchence indukcyjnej ugotujemy szybciej niż na tradycyjnej i ceramicznej kuchence elektrycznej. Płyta indukcyjna jest przy tym bardziej energooszczędna niż tamte. Tyle, że nawet 10-krotnie droższe. Którą więc kupić?

Przyglądamy się zaletom i wadom kuchenek ceramicznych oraz indukcyjnych.

Warto wiedzieć:Jak i na czym możemy zaoszczędzić w kuchni. Poradnik 

Tradycyjne kuchenki ceramiczne

Płyty ceramiczne są w sprzedaży od 40 lat. Jak na tamte czasy, zapewniały nową jakość gotowania. Dzisiaj są prawdopodobnie najpopularniejszymi płytami nie tylko w polskich kuchniach. Największą różnicę, porównując je do tradycyjnych płyt elektrycznych, stanowi płaska szklano-ceramiczna płyta. Pod nią ukryte są części grzejne. To przeważnie spirale elektryczne, a czasami lampy halogenowe. Te drugie szybciej się nagrzewają. Płyty ceramiczne obsługuje się za pomocą przycisków dotykowych.

Płyta ceramiczna do domu z małymi dziećmi

Warto taką mieć w domu, w którym mieszkają małe dzieci. Maluchy, nawet, jeśli dotkną płyty, nie poparzą się. Wybrane modele kuchenek mają np. czujniki smażenia. Te zapalają się, gdy danie jest już gotowe. Minusem tego rodzaju sprzętu jest to, że dosyć długo się nagrzewa i potem tak samo długo stygnie. Płyta ceramiczna pozostaje gorąca przez co najmniej pół godziny po gotowaniu. Trzeba więc
odczekać, zanim zaczniemy ją myć.

Najtańsze modele płyt ceramicznych kosztują około 550 złotych.

Podoba Ci się?: Kuchenka jak z lat 60-tych XX wieku 

Płyty indukcyjne nowoczesnym rozwiązaniem

Płyty indukcyjne to produkty z wyższej półki. Są jeszcze nowocześniejsze i sprawniejsze niż płyty ceramiczne. Powoli wypierają z rynku tamte. Pod indukcyjną płytą ceramiczną nie ma już elementów grzejnych, jak w płycie ceramicznej. Zamiast nich są cewki, które wytwarzają zmienne pole magnetyczne. Dynamiczne zmiany tego pola generują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych. Te prądy ogrzewają garnek, a przez to – znajdującą się w nim potrawę.

Błyskawiczne gotowanie dzięki indukcji

Do zalet płyty indukcyjnej można zaliczyć szybkie i sprawne gotowanie oraz smażenie, nawet szybsze niż na gazie. Czas może być krótszy nawet o jedną trzecią w porównaniu do tradycyjnego gotowania. Najlepiej jest, jeśli średnica garnka wynosi tyle, co średnica pola grzejnego. Wtedy gotowanie jest najszybsze. Możliwość przypalenia dania jest zbliżona do zera. To dlatego, że sama płyta nagrzewa się jedynie wtórnie od dna garnka. Trudno też o poparzenie się: samo pole się nie nagrzewa, tylko stojący na płycie garnek. Łatwo utrzymać płytę indukcyjną w czystości. Większość modeli jest wyposażona w funkcję kontroli gotowania. Tzn., że dopływ prądu jest odcinany, gdy zdejmiemy garnek czy patelnię z kuchenki. Mają też funkcję wykrywania obecności garnka. Nawet, jeżeli coś się wyleje na płytę indukcyjną podczas gotowania, to się nie przypala.

Zaoszczędzisz energię i złotówki

Gotowanie na płycie indukcyjnej jest ekonomiczne, energooszczędne. Straty energii są znikome, ponieważ pole magnetyczne oddaje swoją energię wyłącznie do naczynia. Wadą jest jednak cena takich płyt. Dochodzi nawet do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Niektórym użytkownikom przeszkadza także szum, który słychać podczas gotowania lub smażenia na płycie indukcyjnej. 

Zobacz też: Kuchnia gazowa z pięcioma palnikami 

Trzeba zainwestować w garnki z przeznaczeniem do płyt indukcyjnych. Najbardziej praktyczne są te z grubym tzw. ferromagnetycznym dnem, garnki żeliwne i ze stali nierdzewnej. W sprzedaży jest już odmiana specjalnej ferromagnetycznej stali szlachetnej do stosowania na płycie indukcyjnej. Lepiej zrezygnować z używania emaliowanych czy aluminiowych garnków z cienkim dnem i cienkimi ściankami oraz tych z nóżkami czy nierównym dnem. Podobnie jest ze szkłem.

Indukcja działa tylko na metal

Jeżeli nie wiemy, czy garnek będzie się nadawał do gotowania na płycie indukcyjnej, a brakuje na nim takiej informacji, warto przeprowadzić mały test. Trzeba mieć jednak magnes. Gdy nie przyciąga wcale albo tylko troszkę, to znak, że garnek nie sprawdzi się do gotowania na płycie indukcyjnej.

Poczytaj: Wolnostojąca kuchnia indukcyjna 

W sklepach są dostępne kuchenki mające dwa przednie pola indukcyjne, a dwa tylne tradycyjne. Część
indukcyjna jest lepsza, ponieważ płacisz mniej za prąd, ale i tak szybciej gotujesz. Eksperci i użytkownicy zauważają natomiast, że część nieindukcyjna po paru latach będzie zużyta, tymczasem ta indukcyjna będzie w stanie, jakby była niedawno kupiona.

Często gotujesz?

Płyta indukcyjna wypada w testach korzystniej. Jej głównym minusem jest cena. Jeżeli więc gotujemy stosunkowo rzadko, wybierzmy płytę ceramiczną. Przede wszystkim dlatego, że inwestycja w drogi model może nam się nawet po latach nie zwrócić. 

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie