5 z 14

fot. 12019 (pixabay.com)
Papryczki habanero
Znacznie ostrzejsze są papryczki habanero (100 000–350 000 SHU). Niektóre odmiany mają owocową nutę w smaku.
6 z 14

fot. Pmwtasro (pixabay.com)
Papryczki peperoni
Peperoni to wspólna nazwa dla włoskich papryczek chili. Mają one zróżnicowany stopień ostrości.
7 z 14

fot. speidelj (Špajdelj at de.wikipedia) - wikimedia.commons, domena publiczna
Papryka Bhut Jolokia (Naga Jolokia)
Do 2011 r. była to najbardziej pikantna odmiana papryki chili. Jej SHU to 855 000–1 075 000.
8 z 14

fot. Flockline (pixabay.com)
Dojrzewająca papryczka chili
Papryczki chili dojrzewając zmieniają kolor i nabierają ostrości.