1 z 14
Przewijaj galerię w dół

fot. JillWellington (pixabay.com)
Papryczki chili
Papryczki chili mają wiele gatunków, które różnią się wyglądem, kolorem, a także stopniem ostrości – od niemal łagodnych, do oznaczanych trupią czaszką. Zobacz, jak wyglądają.
2 z 14

fot. Katarzyna Laszczak
Papryka jagodowa odmiany Bishop`s Crown
Odmiana Bishop's Crown wyróżnia się dekoracyjnym kształtem owoców, które są mocno pikantne (do 50 000 SHU).
3 z 14

fot. Broken Inaglory (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)
Papryka Peter Pepper
Falliczny kształt tych papryczek oddaje polska potoczna nazwa – papryfiutki. Natomiast oficjalna nazwa to Peter Pepper. To dość ostra odmiana (SHU do 50 000).
licencja
4 z 14

fot. Onkelramirez1 (pixabay.com)
Papryczki jalapeño
Jednymi z popularniejszych gatunków chili jest jalapeño. Jej ostrość to 2 500-8 000 SHU.