Większość z nas przed zjedzeniem gruszki lub jabłka płucze owoc pod bieżącą wodą. To jednak za mało, by pozbyć się drobnoustrojów, które na nich żyją. Dietetyczka Agnieszka Piskała, uważa, że tym sposobem możemy co najwyżej zmyć z owoców kurz. Tymczasem jedząc surowe owoce jesteśmy narażeni m.in. na salmonellę i bąblowicę.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
O odkażających właściwościach ozonu
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Skąd wziął się pomysł na oczyszczanie owoców ozonem?
– Nad poszukiwaniem rozwiązania, które pozwalałoby na zjedzenie owocu prosto z opakowania, pracowałem od 2000 roku – mówi sadownik, który opatentował sposób ozonowania i pakowania jabłek, Rafał Dominiak. – Rozwiązanie, które opatentowałem, jest unikalne na skalę światową - dodał. Jak wygląda proces mycia jabłek ozonem?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera