
Puszki
Jeśli potrzebujesz tylko pół puszki fasoli, kukurydzy czy innego produktu, resztę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Pamiętaj jednak, że po otwarciu puszki jedzenie może nabrać metalicznego posmaku. Dlatego to, czego nie wykorzystamy, lepiej jest przełożyć do innego, szczelnie zamykanego pojemnika.

Warzywa
Chłodzimy ugotowane warzywa i zamykamy w pudełku. W lodówce przechowujemy do 4 dni. Można je też zamrozić. W tym celu po ugotowaniu warzywa natychmiast przelej je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Odcedź, ostudź i umieść w woreczku do zamrażania.

Makaron
Ugotowany makaron wytrzyma w lodówce nawet do 5 dni, a w zamrażarce – do 8 miesięcy. Zanim włożymy makaron do lodówki, warto skropić go odrobiną oliwy z oliwek, dzięki czemu nie będzie się sklejał i nie wyschnie. Po rozmrożeniu wystarczy ugotować go w wodzie i dodać ulubiony sos.

Ciasto
Jeżeli ciasto nie zawiera nabiału ani świeżych owoców, najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej, wówczas dłużej pozostanie świeże. Umieść je w zamykanym pojemniku, można przechowywać je tak do 4 dni. W lodówce swoją jakość straci po dwóch.