
Zamiast wyrzucać resztki do kosza, przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Możesz zjeść je w ciągu najbliższych dni lub zrobić z nich zupełnie nowe dania.

Ziemniaki
Ugotowane ziemniaki mogą być wykorzystane na wiele sposobów. Będą idealne na sałatkę ziemniaczaną, farsz do pierogów czy kopytka. Przechowujemy je w lodówce do 3 dni, później – jeśli nie chcemy gotować niczego wymyślnego – po prostu podsmażmy je na patelni.

Kurczak
Pieczony w całości lub kawałkach, często zostaje nam na później. To świetna okazja, żeby przygotować z niego później np. lunch do pracy. Przede wszystkim resztki kurczaka zostaw pod przykryciem do ostygnięcia, następnie przechowuj je w lodówce do 3 dni. Gotowanego czy pieczonego kurczaka można też zamrozić.
Przed podgrzaniem kurczaka najlepiej jest wyjąć wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Jeśli masz takż możliwość, zamiast mikrofali do podgrzania wybierz patelnię lub piekarnik.

Ryż
Nieugotowany ryż może zawierać zarodniki bakterii Bacillus cereus, a te mogą przetrwać nawet po ugotowaniu ryżu. Jeśli ryż zostanie później pozostawiony w temperaturze pokojowej, zarodniki mogą rozwinąć się w bakterie, które namnażają się i mogą wytwarzać toksyny. To z kolei prowadzi do zatrucia pokarmowego. Dlatego ryż najlepiej jest podawać zaraz po ugotowaniu, a kiedy ostygnie, przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 1 dzień. Następnie nie należy podgrzewać go więcej niż jeden raz.