Ciasta i ciastka często polewane są czymś, co do złudzenia przypomina polewę czekoladową. Jednak Katarzyna Pawłowska-Góral z Katedry Żywienia, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przestrzega, że nie jest to polewa czekoladowa, tylko czekoladopodobna, która ma minimalną zawartość miazgi kakaowej. Podobnie sprawa wygląda z bitą śmietaną w ciastkach. To nie ubita kremówka, a miks białkowo-tłuszczowy.
– Konsument ma wybór: czy wybierze produkt gorzej wyglądający bez polepszaczy, czy ładny, żółciutki – mówi dr hab. Katarzyna Pawłowska-Góral.
Cukiernik Grzegorz Więckowski pokazuje, czym różni się prawdziwa drożdżówka od tej z barwnikami i innymi sztucznymi dodatkami.
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Zobacz wideo: Dlaczego nie należy jeść parówek?

Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera