Jak odróżnić tradycyjną drożdżówkę od tej ze sztucznymi dodatkami

redakcja.regiodom
DrożdżówkiPrawdziwa drożdżówka jest zrobiona z mąki pszennej, drożdży, wody, jajek margaryny oraz cukru i soli. Do tego dochodzi nadzienie, na przykład z sera, maku lub owoców.
DrożdżówkiPrawdziwa drożdżówka jest zrobiona z mąki pszennej, drożdży, wody, jajek margaryny oraz cukru i soli. Do tego dochodzi nadzienie, na przykład z sera, maku lub owoców. Dzień Dobry TVN/x-news
Ciasta i ciasteczka najczęściej wyglądają apetycznie, ale niejednokrotnie zawierają mnóstwo sztucznych barwników i konserwantów. Z tego powodu są nie tylko bombami kalorycznymi, ale i chemicznymi.

Ciasta i ciastka często polewane są czymś, co do złudzenia przypomina polewę czekoladową. Jednak Katarzyna Pawłowska-Góral z Katedry Żywienia, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przestrzega, że nie jest to polewa czekoladowa, tylko czekoladopodobna, która ma minimalną zawartość miazgi kakaowej. Podobnie sprawa wygląda z bitą śmietaną w ciastkach. To nie ubita kremówka, a miks białkowo-tłuszczowy.

– Konsument ma wybór: czy wybierze produkt gorzej wyglądający bez polepszaczy, czy ładny, żółciutki – mówi dr hab. Katarzyna Pawłowska-Góral.

Cukiernik Grzegorz Więckowski pokazuje, czym różni się prawdziwa drożdżówka od tej z barwnikami i innymi sztucznymi dodatkami. 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Zobacz wideoDlaczego nie należy jeść parówek?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na regiodom.pl RegioDom