Wybierając metodę uzdatniania wody, musimy najpierw ocenić, jaki tak naprawdę mamy problem z wodą. Czego innego potrzebujemy, jeżeli woda jest tylko zbyt twarda, a inny produkt sprawdzi się, gdy mieszkamy w starym budownictwie i do rur doprowadzających wodę dostają się zanieczyszczenia mechaniczne. Wyjaśniamy, jakie grupy filtrów są dostępne na rynku i kiedy powinniśmy rozważyć ich instalację.
Polecamy: Jak samemu przebadać jakość wody płynącej z naszych kranów
Filtry do wody do zastosowania w kuchni i łazience
Woda wodociągowa musi spełniać wszystkie standardy dotyczące m.in. twardości czy zawartości żelaza. Nie oznacza to jednak, że woda jest zawsze smaczna i neutralna dla naszej skóry, czy sprzętu AGD (pralki i zmywarki).
– Podstawowe problemy, jakie możemy mieć z wodą wodociągową, to nadmierna twardość, wysoka zawartość chloru i zanieczyszczenia mechaniczne – mówi Zofia Czechowicz, Specjalista ds. Jakości firmy UST-M. – Za twarda woda przesusza skórę i włosy, niszczy też sprzęt AGD oraz pozostawia osad na naczyniach. Chlor psuje smak wody i również źle wpływa na naszą skórę i włosy. Zanieczyszczenia mechaniczne tworzą z kolei nieprzyjemne osady – dodaje.
Dowiedz się: Co robić, by mniej płacić za wodę
Wodę do picia i przyrządzania potraw możemy uzdatnić filtrem podzlewozmywakowym. Zestawy filtrów podwójne albo potrójne pozwalają tak konfigurować wkłady filtrujące, by te dokładnie trafiały w sedno problemu z wodą. Jeśli zauważamy, że woda jest zanieczyszczona mechanicznie, powinniśmy zastosować przynajmniej jeden wkład sedymentacyjny, działający na zasadzie dokładnego sita, np. sznurkowy lub siatkowy. W przypadku twardej wody rozwiązaniem będzie dodatkowy wkład zmiękczający z żywicą jonowymienną. Chloru pozbędziemy się za pomocą wkładu z węgla aktywowanego. Duży sprzęt AGD przed twardą wodą ochroni prosty filtr do pralek i zmywarek. Na straży naszej skóry i włosów może z kolei stanąć filtr prysznicowy, który wyeliminuje z wody związki chloru.
Stacje uzdatniania wody
W przypadku sporych problemów z jakością wody, takich jak twardość czy zażelazienie przekraczające polskie normy, polecamy stację uzdatniającą. Problem ten dotyczy głównie właścicieli domów jednorodzinnych, którzy korzystają z wody z tzw. ujęć własnych.
– Wybór stacji uzdatniającej wodę podyktowany powinien być przede wszystkim dokładnymi parametrami wody i powinna się nim zająć firma, od której zamierzamy zakupić sprzęt – podpowiada Zofia Czechowicz.
Podstawowe stacje uzdatniające wodę to przede wszystkim odżelaziacze i odmanganiacze. Pomogą one wyeliminować z wody związki żelaza i manganu, które są odpowiedzialne za jej nieprzyjemny smak i zapach, brązowy kolor, ciężkie do usunięcia zacieki na armaturze czy brzydkie plamy na pranych tkaninach.
Innym rodzajem stacji uzdatniania wody są zmiękczacze. Rozwiązują one problem nadmiernej twardości wody w całym budynku.
Wszystkie wymienione stacje uzdatniania wody instaluje się w kotłowni, garażu lub piwnicy – tam, gdzie znajduje się główny zawór wody. Jeśli w naszym domu potrzebne są oba urządzenia, musimy pamiętać, że bliżej zaworu umieszczamy odżelaziacz. Uzdatniana woda powinna zostać wstępnie oczyszczona z zanieczyszczeń mechanicznych, dlatego zaleca się zainstalowanie przed urządzeniem korpusu narurowego z wkładem sedymentacyjnym. Montażem urządzeń uzdatniających wodę powinien zająć się wykwalifikowany instalator.
Filtry do wody z odwróconą osmozą
– Odwrócona osmoza to najdokładniejsza metoda oczyszczania wody na użytek domowy. Eliminuje z wody zanieczyszczenia mechaniczne, związki metali ciężkich czy bakterie i wirusy. Głównym elementem takiego filtra jest półprzepuszczalna błona osmotyczna, która wykorzystuje naturalny proces osmozy, eliminując z wody nawet 96 procent wszystkich zanieczyszczeń – tłumaczy ekspert.
Filtry wykorzystujące metodę odwróconej osmozy są dobre dla osób cierpiących na różne alergie skórne oraz małych dzieci. Membrana osmotyczna zatrzymuje znajdujące się w wodzie składniki drażniące skórę oraz alergeny. Tak oczyszczoną wodę warto także stosować do mycia warzyw i owoców, gotowania zup czy kawy i herbaty. Wbrew obiegowym opiniom woda poddana procesowi odwróconej osmozy nie jest tym samym, co woda destylowana. Jeśli chcemy tę krystaliczną wodę wykorzystywać do picia, powinniśmy wybrać zestaw wyposażony w mineralizator, który uzupełni skład wody o cenne elementy.
