
Każdy może jeść grzyby jadalne
MIT. To niestety nieprawda. Grzybów nie powinny jeść jeść przede wszystkim dzieci do 12 roku życia, kobiety ciężarne i karmiące, osoby chorobami układu trawienia oraz wątroby, a także osoby starsze.

Jadalne grzyby rosną tylko jesienią
MIT. Jadalne grzyby rosną przez cały rok. Zimą można zbierać m.in. uszaki bzowe oraz płomiennice zimowe. Potem w kwietniu-maju (choć często wcześniej) pojawiają się smardze jadalne (na zdjęciu, uwaga: to grzyby częściowo chronione, ale można je zbierać np. w ogrodach), w maju mogą wyrastać pierwsze borowiki szlachetne, a od czerwca-lipca warto rozglądać się m.in. za kurkami (pieprznikami jadalnymi), koźlarzami, podgrzybkami.

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych
MIT. To często powielane hasło, krzywdzące dla grzybów. Choć rzeczywiście sporą część ich masy stanowi woda, to zawierają one także wiele potrzebnych i korzystnych dla zdrowia substancji. Niektóre mają nawet działanie lecznicze.

Nawet jadalny grzyb może zaszkodzić
PRAWDA. Niestety, nawet jadalne grzyby, jeśli są nieodpowiednio przechowywane (np. w folii), stare, mogą wywołać zatrucia. Ponadto grzyby są ciężkostrawne (niektóre gatunki bardziej niż inne) i wiele zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu.