1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com
Pasternak
Planując warzywnik, warto pomyśleć o warzywach, które kiedyś były popularne, ale popadły w zapomnienie. Trudno je kupić, ale można nabyć nasiona i wyhodować samodzielnie.
2 z 9

fot. Picasa user Seedambassadors/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Brukiew
Brukiew (karpiel, kwak) to wartościowe i smaczne warzywo. Sieje się je wczesną wiosną, najlepiej rośnie na gliniastej ziemi.
licencja
3 z 9

fot. Katarzyna Laszczak
Głąbik krakowski, czyli sałata łodygowa
To warzywo jest łatwe w uprawie i szybko rośnie. Najbardziej wartościową częścią jest łodyga, którą można jeść jak szparagi i na wiele innych sposobów.
4 z 9

fot. pixabay.com
Pasternak
Korzenie pasternaku przypominają pietruszkę (to bliscy kuzyni). Jednak ich smak jest delikatniejszy i słodszy.