1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Domowy ser...
fot. an-13 (Pixabay.com)

Domowy ser
Wyrób serów wcale nie jest trudny. Podstawowy sprzęt i dodatki potrzebne do wyrobu sera kosztują kilkadziesiąt złotych, a kupić je można w specjalistycznych sklepach.

2 z 6
Własnoręcznie wykonany ser to najlepsza gwarancja jakości...
fot. Tymon Markowski

Własnoręcznie wykonany ser to najlepsza gwarancja jakości
Na targach żywności regionalnej można nawiązać kontakty z serowarami i rolnikami, którzy są w stanie dostarczyć mleko odpowiedniej jakości.

3 z 6
Twaróg domowej roboty...
fot. Ana_J (Pixabay.com)

Twaróg domowej roboty
Domowy ser można zrobić zarówno z kwaśnego, jak z niekwaśnego mleka. Ten drugi jest delikatniejszy.

4 z 6
Domowy twaróg robi się bardzo łatwo. Oczywiście...
fot. Fot. DianaLavrova (Pixabay.com)

Domowy twaróg robi się bardzo łatwo. Oczywiście najważniejsze jest mleko, a najlepiej, gdy jest ono bezpośrednio od krowy. Może być też zwykłe mleko pasteryzowane. Powinno mieć zawartość tłuszczu nie mniejszą niż 3,2%. Do produkcji domowego twarogu nie nadaje się natomiast mleko z oznaczeniem UHT.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Mieszkanie do 1000 zł? To wciąż możliwe, ale musisz się spieszyć

Mieszkanie do 1000 zł? To wciąż możliwe, ale musisz się spieszyć

Zobacz również

Prestiżowa nagroda dla Polaków. Przeszklona rezydencja zachwyca świat

Prestiżowa nagroda dla Polaków. Przeszklona rezydencja zachwyca świat

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem