
Serowe fondue
Fondue to popularna szwajcarska przekąska, która sprawdza się podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Nazwa potrawy pochodzi z języka francuskiego od słowa „fondre”, oznaczającego „topić”, „roztapiać” i „rozpuszczać”. Jednak samo danie wymyślili szwajcarscy pasterze, którzy chcąc uniknąć wyrzucania zeschłego sera wpadli na pomysł tej praktycznej potrawy. Siadali oni wokół ogniska, roztapiali ser w żeliwnym garnku, a następnie maczali w nim kawałki mięsa lub chleba.

Serowe fondue na spotkaniu towarzyskim
- Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Dobrze użyć ser szwajcarski lub holenderski. Ze względu na delikatny smak i średnio twardą konsystencję, idealnie się roztopi, zachowując przy tym swoje walory smakowe i zapachowe. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury masy serowej. Jeśli będzie zbyt niska, ser stwardnieje i nie da się zanurzać w nim bagietki - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Zestaw do fondue
Naczynie do fondue wygląda, jak garnek (kociołek, zwany caquelon) z palnikiem. Największe zestawy mają ponad 20 elementów.

Fondue
Naczynie takie szybko się podgrzewa i długo utrzymuje pożądaną temperaturę.