Zamieszanie wokół garnków i patelni jest zjawiskiem szczególnie widocznym w okresie świąt, komunii czy różnych okrągłych rocznic. Jednak przygód z kulinarnym żywiołem nie brakuje też w trakcie codziennych, pozornie rutynowych zmagań.
Naczynia, sztućce, jedzenie – wszystko na swoim miejscu
– Przygotowanie posiłku zwłaszcza dla większej liczby osób wymaga wykonania wielu czynności jednocześnie. – zauważa Alicja Gajewska z firmy KAM, projektującej meble kuchenne. – Żeby sprawnie przejść przez wszystkie etapy gotowania, musimy od samego początku wiedzieć dokładnie, jakich przyborów i produktów potrzebujemy oraz gdzie one się znajdują.
Nie jest to proste, gdy zaskoczy nas nagła wizyta gości, a po kuchni kręcą się pozostali domownicy, szykujący własne potrawy.
Szafki, szuflady i półki szyte na miarę
Dobierając poszczególne elementy wyposażenia kuchni – przede wszystkim meble - powinniśmy więc zadbać, by wszystkie potrzebne rzeczy miały swoje stałe i łatwo dostępne miejsce. Wiszące półki na naczynia oraz dobrze dobrane szuflady i szafki, mogące pomieścić konkretne przedmioty i produkty spożywcze, stanowią dziś nieodłączny wyznacznik wygodnej kuchni.
Meble powinny uwzględniać przy tym wygląd całego pomieszczenia. Na mniejszych powierzchniach idealnym rozwiązaniem są szafki o niestandardowych kształtach i wymiarach. Warto też zadbać, by rozmiar blatu gwarantował swobodę gotowania oraz miejsce na przybory używane na bieżąco każdego dnia. Systemy spowolniające zamykanie szafek i szuflad kuchennych zwiększą dodatkowo nasz komfort, zapewniając bezpieczeństwo i eliminując nieprzyjemne dla ucha trzaskanie.
