Prawda jest jednak taka, że poza szczęśliwcami posiadającymi nowoczesne, samooczyszczające się (a właściwie zwęglające wszystko w temperaturze ponad 500 stopni Celsjusza) piekarniki, reszta zwykle czeka, aż czyszczenie piekarnika staje się konieczne.
Tak wyczyścisz piekarnik
Do przywrócenia piekarnikowi niemal fabrycznego stanu można wykorzystać silne środki chemiczne, można też próbować doprowadzić go do ładu domowymi sposobami. Żaden sposób, ani żaden preparat nie jest jednak na tyle dobry, żeby skutecznie wyczyścił od razu wszystkie części piekarnika.
Najprościej doczyścić gałki
Te znajdują się właściwie poza piekarnikiem. Wystarczy do tego szmatka albo stara szczoteczka do zębów, która dotrze wszędzie. Te elementy mogą jednak potem piszczeć, a nawet rdzewieć. W starych modelach piekarników plastikowy element pokrętła można zdjąć, by go dokładnie wyczyścić.
Przeczytaj: Zastosowanie szczoteczki do zębów przy porządkach domowych
Łatwiej dbać o czystość nowoczesnych piekarników, które często mają pokrętła chowane, które wyciska się tylko, gdy ustawiamy parametry piekarnika. To skutecznie chroni pokrętła przed zabrudzeniami. Oprócz ukrytych pokręteł panel piekarnika jest gładki i łatwo utrzymać go w czystości.
Drzwiczki do piekarnika
Drzwiczki piekarnika są najważniejsze. Jeśli są czyste, to cały piekarnik wydaje się czystszy. Nie bez znaczenia jest fakt, że czyste drzwiczki pozwalają obserwować, co dzieje się z pieczonymi wewnątrz potrawami. Drzwiczki piekarnika w większej części składają się ze szkła, a to oznacza, że lepiej darować sobie rozmaite proszki czy inne substancje, które mogłyby porysować jego powierzchnię. To samo dotyczy szmatek – o ile ruszt można potraktować „drapiącą" ściereczką, o tyle szklane drzwiczki wymagają użycia bawełnianych szmatek. Często wystarczy woda z octem rozcieńczona w stosunku 50 do 50, by szyba znowu wyglądała czysto.
Polecamy: Domowe porządki z zastosowaniem octu
Zaglądamy do środka piekarnika
Środek piekarnika znacznie łatwiej będzie wyczyścić, jeśli piekarnik zaopatrzony jest w termoobieg. Wystarczy wstawić wtedy żaroodporne naczynie do środka i włączyć termoobieg. Po chwili ściany piekarnika staną się wilgotne, przez co oczyszczenie ich z brudu stanie się łatwiejsze. Tu też przyda się woda z octem.
Wykorzystać można też sól kuchenną, gdyż dobrze absorbuje ona tłuste substancje. W tym celu należy we wnętrzu piekarnika wysypać warstwę soli. Rozgrzewamy piekarnik do momentu, aż sól zbrązowieje. Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia usuwamy sól i przecieramy piekarnik.
Bardziej zabrudzone powierzchnie można doczyścić specjalnymi piankami do czyszczenia grilla i piekarników. Nie jest to spory wydatek: dość duży, 0,5-litrowy pojemnik, wystarczający na bardzo długo kosztuje kilkanaście złotych. Preparaty te są przystosowane do czyszczenia powierzchni służących przygotowywaniu żywności, ale są na tyle agresywne, aby poradzić sobie ze starym brudem na ruszcie, ściankach czy wentylatorach piekarników.
Walka z brudem naturalnymi środkami
Jeśli ktoś woli naturalne sposoby, może przygotować do walki z brudnym piekarnikiem miksturę, która stanowi połączenie płynu do naczyń, octu, sody oczyszczonej i wody. Taką mieszankę wystarczy nałożyć na brudną i wilgotną powierzchnię i odczekać kilkadziesiąt minut. Brud powinien puścić, gdy przetrze się nasmarowane miejsce ostrą szmatką lub gąbką.
Instrukcja obsługi piekarnika
Przed pierwszym czyszczeniem warto przeczytać instrukcję obsługi, choć rzadko kiedy jest to pasjonująca lektura. Można się za to dowiedzieć, jakimi substancjami nie traktować piekarnika (na przykład elementy aluminiowe źle znoszą obecność chemicznych środków czyszczących). Dość często też producenci podpowiadają najlepsze sposoby na doczyszczenie piekarnika, słusznie spodziewając się, że po kilkukrotnym jego użyciu będą wymagać interwencji.
Warto przeczytać: Jak pozbyć się uciążliwego osadu powstałego z gazu