
Co nam mówi cena?
Warto zwrócić uwagę na cenę. Często ona świadczy o pochodzeniu ziemniaka. Polskie warzywa po wykopaniu trafiają na handel, widać na nich jeszcze resztki ziemi. Te importowane muszą przejść dłuższą drogę, zanim trafią na nasz rynek, pochłaniają koszty przewozu, więc cena także różni się od krajowej. W sklepach odmiany wczesne wyglądają lepiej wizualnie, co też powinno wzmóc naszą czujność.

Wygląd krajowych polskich ziemniaków
Jeśli mowa o wyglądzie, polskie młode ziemniaki łatwo rozpoznać. Nie są regularne, ale raczej mają małe rozmiary. Ich skórka jest delikatna, już przy zakupie widać, że odchodzi. Cypryjskie lub greckie odmiany są większe, o grubszej otoczce.

Sposób podania młodych ziemniaków
Jak przygotować polskie młode ziemniaki? Najprościej je obczyścić, nie niszcząc przy tym skórki, ugotować (ale nie rozgotować) i podać solo lub z dodatkami. Niektórzy mówią, że prostota jest najlepsza i warzywa można jeść z dodatkiem masła lub soli. Wielu wybiera także wersję pieczoną.