Zlew to nie śmietnik! Nie wolno do niego wrzucać resztek jedzenia, tłustych cieczy (choćby olej) czy brudu od płukania mopa lub ścierek. Jeśli tak robicie, to wkrótce zaczynie się wydobywać z niego brzydki zapach. To przede wszystkim sprawka bakterii, które w zanieczyszczonym wnętrzu zlewu mają istne pole do popisu. Tam bowiem gniją resztki żywności oraz pozostałe odpadki, których nie spłukała woda. Skoro natomiast pojawia się zgnilizna i pleśń, to w niej znajdują się bakterie i inne zarazki. Nie od razu natomiast trzeba sięgać po silny udrażniacz do rur, aby się ich pozbyć.
Sitko-korek na odpływ
Pozostałości z talerza (ale też m.in. włosy czy brud po wypłukaniu mopa) i inne osady zatrzymają się na metalowym czy silikonowym sitku nakładanym na otwór zlewu. Potem trzeba te resztki zebrać i wyrzucić do śmietnika. W zależności od wymiarów danego zlewu można dobrać rozmiar sitka do poszczególnych modeli.
Przepychacz
Przepychacz albo, jak kto woli, pompka, mogą udrożnić zapchany zlew. To prosta konstrukcja: gumowa nasadka z najczęściej drewnianym trzonkiem. Gumową nasadkę (jakby kielich) nakłada się na otwór zlewu (trzeba najpierw napuścić wody, żeby mogła zassać brudy ze środka), dociska i od razu ciągnie za uchwyt. W ten sposób nieczystości są wypompowywane ze środka.
Sok z cytryny
Sok wyciśnięty z połówki cytryny trzeba wlać bezpośrednio do otworu zlewozmywaka czy umywalki i pozostawić na około 20 minut, po czym dokładnie spłukać, najlepiej gorącą bieżącą wodą. Taki zabieg pomoże zlikwidować zarazki, a jednocześnie zapewni przyjemny, świeży zapach.
Polecamy poradnik: Nietypowe domowe zastosowania soku z cytryny
Cytryna plus sól
Jeżeli sam sok z cytryny nie zadziałał, warto sięgnąć ponownie po cytrynę, ale w połączeniu z solą. Trzeba przekroić cytrynę na pół, a każdą połówkę obficie posypać solą. Następnie powinno się wyciskać sok z obu połówek, trzymając je tuż nad otworem zlewu i nie puszczać wody przez minimum 20 minut. Po tym czasie należy spłukać gorącą wodą.
Soda oczyszczona i ocet
Gdy z brzydkim zapachem, wydobywającym się z wnętrza zlewu, dotychczas nie poradziły sobie cytryna i sól, rozwiązanie problemu może przynieść soda oczyszczona. Należy wsypać do odpływu pół szklanki sody oczyszczonej w proszku, a po jakichś 20 minutach polać (ale jeszcze nie obficie) gorącą wodą z dodatkiem paru kropel octu (lub – jeśli ze zlewu wyjątkowo mocno śmierdzi – ewentualnie samym octem, 1 szklanka). Da się słyszeć, jak soda się pieni. Po następnych 10 minutach należy spłukać zlew bieżącą ciepłą wodą.
Inny sposób: sodę oczyszczoną w proszku (4-5 łyżek) zalać dwiema szklankami wrzątku i wlać ten roztwór do zlewu, pozostawić na 20 minut, po czym obficie spłukać ciepłą bieżącą wodą.
Czyszczenie zlewu
Raz na jakiś czas, choćby co pół roku, trzeba wykonać brudną (dosłownie) robotę, aby po pierwsze odetkać zlew, zaś po drugie, żeby usunąć niemiłą woń. W tym celu należy wyjąć wszystko z szafki pod zlewem, a pod syfon podstawić większą miskę. Po odkręceniu nakrętki syfonu brudy wylecą. Zapach prawdopodobnie będzie wyjątkowo intensywny. Osady, które będą oporne, należy usunąć ręcznie, dlatego też trzeba założyć gumowe rękawiczki.
Dowiesz się więcej. Przeczytaj: Sposoby na zatkany odpływ
Zlew wykazujący... antybakteryjne właściwości
Z cyklu: czego to ludzie nie wymyślą. Wybrani producenci zlewozmywaków oferują zlewy, które są chronione przed negatywnym działaniem bakterii, grzybów czy pleśni. Podczas produkcji tych zlewozmywaków dodawany jest specjalny materiał bądź związek, np. aktywne jony srebra. To w celu ochrony właśnie przed przykrym zapachem. Taki, przykładowo, roztwór srebra zostaje rozprowadzony równomiernie po całej strukturze zlewozmywaka i to on przyczynia się do usunięcia chorobotwórczych bakterii lub zarazków.
Uwaga! Środki chemiczne powinny być używane jedynie w sytuacjach, gdy zawiodą domowe sposoby likwidacji przykrego zapachu ze zlewu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że preparaty chemiczne, przynajmniej niektóre, są tak silnie żrące, że gdy przekroczymy dawkę, zalecaną przez producenta środka, to specyfik jest w stanie uszkodzić rury.
