
Co włożyć do świeconki?
W koszyczku ze święconką nie może zabraknąć baranka i siedmiu podstawowych pokarmów. Podpowiadamy, co święcimy w Wielką Sobotę i jakie jest znaczenie poszczególnych produktów.

Pokarmy w święconce
Tak może wyglądać koszyk wielkanocny przygotowany w Wielką Sobotę. Pokarmy do święcenia wkładamy do koszyczków (najczęściej wiklinowych) wyłożonych białą serwetką i przyozdobionych bukszpanem.

Choć Polacy przywiązani są do wielu okołoświątecznych tradycji, w tym święcenia pokarmów, to nie zawsze wiedzą, co symbolizuje i skąd wziął się dany zwyczaj.

W Polsce zwyczaj święcenia pokarmów istnieje od XIII wieku. Dawniej wierni święcili tylko chleb i jajka. Miało to zapewnić im dobrobyt oraz upamiętnić Zmartwychwstanie Jezusa. Współcześnie w Wielką Sobotę chrześcijanie szykują koszyczki wielkanocne nie tylko pełne pokarmów, ale także wyściełane białymi serwetkami i ozdobione zielonymi gałązkami bukszpanu.