
W Wielką Sobotę Polacy idą zwyczajowo do kościoła, by poświęcić pokarmy.

Święconka na wielkanocnym stole
Święcenie pokarmów to stary zwyczaj. Jego początki sięgają już VIII wieku. Jednak w Polsce obchodzimy go dopiero od wieków średnich. Na początku przyjęte było, że święci się wszystko, co znajduje się na świątecznym stole. Co ciekawe mieszczanie nie fatygowali się ze święconką do kościoła. To ksiądz kolędował po ich domach i święcił pokarmy. Z czasem zwyczaj ten uległ zmianie i zaprzestano święcenia pokarmów w domu.

wielkanocna święconka
Wiklinowy koszyk, a w nim: poświęcone w Wielką Sobotę tradycyjne pokarmy, to podstawa wielkanocnego śniadania.

Wśród pokarmów święconych w Wielką Sobotę nie może zabraknąć chleba, soli oraz baranka. Chleb symbolizuje przetrwanie, sól to minerał dający życie, a baranek to symbol zwycięstwa dobra nad złem i życia nad śmiercią.