5 z 10

fot. Jerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Łycznik późny: blaszki i trzon
Łycznik późny nie jest trujący, ale w niektórych źródłach jest opisywany jako niejadalny (ze względu na gorzki smak). Wskazuje się także na jego potencjalne właściwości rakotwórcze. licencja
6 z 10

fot. Аимаина хикари/wikimedia.commons CC0 1.0
Boczniak topolowy
Boczniak topolowy jest jadalny, ale bardzo rzadki, więc lepiej go nie zbierać.
licencja
7 z 10

fot. EmillimeS/wikiemdia.commons CC BY-SA 4.0
Boczniak łyżkowaty
Boczniaki łyżkowate są dość rzadko spotykane, ale to jadalne grzyby.
licencja
8 z 10

fot. Jerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Boczniak rowkowotrzonowy
Boczniak rowkowotrzonowy możne spotkać dość pospolicie, rośnie od maja do października i jest jadalny.
licencja