1 z 11
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Laszczak
Młode listki kurdybanku pojawiają się już na początku marca, wkrótce potem roślina zakwita. Jego kwiaty również są jadalne.
2 z 11

fot. Katarzyna Laszczak
Potocznie bluszczyk kurdybanek nazywany jest bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem lub obłożnikiem. Roślina ta nie ma praktycznie nic wspólnego z popularnym bluszczem, rosnącym w domu w doniczce.
3 z 11

fot. Katarzyna Laszczak
Kurdybanek ma cenne właściwości prozdrowotne. Jako zioło wykorzystuje się całe pędy - z liśćmi (i kwiatami). Można je wykorzystywać świeże lub suszone.
4 z 11

fot. Hans (Pixabay.com)
Kurdybanek zaczyna kwitnąć na niebiesko w drugim roku życia przeważnie w maju i kwitnie aż do jesieni. Jest rośliną nietrudną w uprawie, która ma ciekawe właściwości zdrowotne.