Aralia to niewysokie, bo osiągające maksymalnie 8 metrów, drzewo albo krzew. U nas jest niezbyt popularna, chociaż na świecie występuje aż około 40 jej gatunków. Rośnie zazwyczaj do 25 lat. Najpopularniejsza jest aralia chińska oraz japońska. Mniej znana jest aralia sercowa (sercowata).
Magiczna aralia
Aralia pochodzi z odległych krajów Azji, uważanych przez niektórych za magiczne. – To ze względu na jej wygląd – podkreśla Jarosław Mikietyński, ogrodnik z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Aralia ma pień najczęściej obrośnięty kolcami. Również na dużych, nawet 60-centymetrowych liściach, rosną kolce, sterczące do góry. Mówi się, że to kolce diabła, dlatego aralia nazywana jest niekiedy drzewem diabła. Czasem liście mają nawet metr.
Dowiedz się również: Jakie gatunki śliw warto posadzić w ogrodzie
Wszystkie kolory aralii
Długie, pierzaste liście aralii są zazwyczaj ciemnozielone, a jesienią przebarwiają się na złote, brunatne, beżowe, pomarańczowe lub żółte. Nie tylko one są barwne. – Gdy aralia kwitnie, a okres ten przypada najczęściej na przełom sierpnia i września, ma białe lub kremowe kwiaty – mówi dalej ogrodnik. – Wtedy większość innych drzew, krzewów i kwiatów przestaje kwitnąć. Z tego też względu aralia przyciąga pszczoły i inne owady. Owoce, które ona wydaje, są czarne, rzadziej granatowe. Przypominają jagody. Pojawiają się na drzewie w listopadzie.
Polecamy poradnik: Uprawa azalii w ogrodzie
Drzewo nawet zimą wygląda oryginalnie. – Aralia jest rozłożysta, a młoda rocznie potrafi przyrosnąć nawet dwa metry, lecz gdy zgubi liście, zostaje sam pień, wyglądający niczym słup – kontynuuje Mikietyński.
Warunki dla aralii
Aralia jest przeważnie wytrzymała na mrozy. Młode drzewka warto jednak na zimę zabezpieczyć, np. okryć agrowłókniną. Choroby grzybowe i szkodniki też im raczej nie zaszkodzą. Najlepiej aralia rośnie w żyznej, lekko kwaśnej i przepuszczalnej glebie, o dużej wilgotności, choćby w lasach. Lubi półcień oraz pełne słońce. W ogrodzie też może kwitnąć. Ważne, aby była osłonięta od wiatru.
Właściwości lecznicze aralii
W medycynie Dalekiego Wschodu korzenie aralii sercowatej są wykorzystywane jako substytut korzenia żeń-szenia. Łagodzi stany zapalne, ból i gorączkę.
Przeczytaj także: Budleja Dawida, czyli motylokrzew
Aralia w kuchni
W kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej aralia używana jest jako warzywo. Jada się młode pędy i korzenie tej rośliny. Bywają dodatkiem np. do japońskiej zupy miso.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?