5 z 9

fot. Publicdomainpictures (Pixabay.com)
Anyż gwiaździsty
Ta przyprawa kojarzona jest ze świętami Bożego Narodzenia, tym czasem praktycznie przez cały rok możemy po nią sięgać.
6 z 9

fot. Materiały prasowe DanCake
Anyż gwiaździsty
Do dżemu z dyni warto dodać anyż.
7 z 9

fot. Fot. Ariadna De Raadt<span>
Po napar z anyżu gwiaździstego powinny sięgać osoby, którym dokuczają niestrawność oraz wzdęcia. Przyprawa ta poprawia perystaltykę jelit i przyśpiesza trawienie. Ponieważ anyż wykazuje właściwości silnie moczopędne, to robi się z niego również herbatę, którą powinny pić np. osoby z kamicą nerkową.
8 z 9

fot. Fot. lsantilli<span>
Anyż idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy nadając jej przyjemnego, korzennego aromatu.