
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka nie bez przyczyny zaliczana jest do superfoods. Dawniej napój z niej zrobiony nazywano „eliksirem życia. Ten mały owoc to cenne źródło antyoksyndatów i witaminy C. Jagoda kamczacka nie tylko wspiera odporność, ale także wzmacnia organizm i poprawia działanie układu krążenia.
Do przygotowania soku z jagody kamczackiej potrzebować będziemy: ok. 1 kg tych owoców (najlepiej kupić je w szkółkach z roślinami), trochę cukru i wody (ok. 0,5 l). Wlewamy do garnka wodę, następnie dorzucamy owoce, a na koniec cukier. Gotujemy przez ok. 20-25 minut. Odcedzamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Tak przygotowany napój możemy rozcieńczać z wodą lub dodawać do herbaty.

Sok z pieczonego buraka
Buraka można przygotowywać w różnych wersjach. Szczególnie zdrowy pod względem budowania odporności u dziecka jest oczywiście sok z kiszonego buraka (tak jak wszystkie inne kiszonki, które polecamy robić).
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie soku z pieczonego buraka. Przepis jest bardzo prosty. Odkrajamy 1/3 buraka, w pozostałych 2/3 wydrążamy wgłębienie, wlewamy tam odrobinę miodu, „zamykamy” go i pieczemy w piekarniku aż wydzieli się sok.

Sok z cytryny i imbiru
Prostym i znanym sposobem na budowanie odporności jest podawanie im soku z cytryny i imbiru. Cytryna dostarcza dużo witamy C, a imbir ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Plusem jest też to, że sok można przyrządzić bardzo szybko.

Miód w różnej postaci
Jesienią i zimą warto wyposażyć się też w sprawdzony, prawdziwy i naturalny miód. Można dodawać go do herbaty (ale nie do wrzącej i bardzo gorącej wody, bo wówczas trafi swoje właściwości), ale też do soku z cytryną czy wody.
Szczególnie dobry na odporność jest miód manuka, trzeba liczyć się w tym przypadku z wysoką ceną.