Koźlarze rosną w październiku. Szukaj w tych miejscach, a nazbierasz pełny koszyk
Koźlarze, znane też jako koźlaki i kozaki, to smaczne grzyby jadalne. Mają sporo gatunków, a można je zbierać wyjątkowo długo, bo rosną przez całe lato i sporą...
Kiedy zrywać pigwę i pigwowca? Zobacz, jakie owoce na pigwówkę i dżem są najlepsze
Pigwa i pigwowiec są idealne owoce do przygotowania nalewek, syropów i soków. Sprawdzają się także jako dodatek do deserów, sałatek czy pieczonego mięsa. Warto...
Przesądy o kasztanach. Owoce zebrane w parku nie są jadalne. Co trzeba wiedzieć?
Kiedy pod nogami znajdziemy kasztany, to znak, że jesień zapukała do okien. Z brązowych kulek przedszkolaki będą tworzyć ludziki, a wielu dorosłych przezornie...
Jak suszyć orzechy włoskie: testujemy najlepsze domowe triki
Sezon na pyszne orzechy włoskie trwa w najlepsze. Wielu szczęściarzy, którzy mają je w ogrodzie może zaświadczyć, że w tym roku smakują wyśmienicie. W wielu...
Zobacz, jak przechowywać orzechy włoskie. Czy można je mrozić i wkładać do lodówki?
Przechowywanie orzechów włoskich w odpowiednich warunkach jest istotne, żeby nie pleśniały i zachowały cenne wartości odżywcze. Ciasta i przekąski przygotowane...
Jedne z najdroższych grzybów świata pojawiły się w Polsce
Gąska sosnowa, do niedawna uznana w naszym kraju za gatunek wymarły, znów zaskoczyła grzybiarzy. Dwa lata temu te grzyby warte fortunę wyrosły w polskich lasach...
Jak przygotować grzyby marynowane? Ten przepis na zalewę do grzybów warto znać!
Wysyp maślaków, borowików i innych grzybów w lasach. Jak przygotować grzyby marynowane i które rodzaje okażą się najlepsze? Zdania są podzielone, ale...
Maślaki już rosną! Sprawdź, jak wyglądają te grzyby i czy mają trujące gatunki
Maślak to smaczny grzyb, a właściwie grzyby, bo mają więcej niż jeden gatunek. Należy do nich m.in. maślak pstry, żółty oraz sitarz. Sprawdź, gdzie rosną...
Najlepsze metody przechowywania ugotowanej żywności
Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne...
Pogoda sprzyja! Suszenie śliwek, jabłek i gruszek nie tylko dla cierpliwych
W sadach, ogrodach i na działkach trwa okres zbiorów. Suszenie owoców w piekarniku nie wymaga wysokiej temperatury, podobnie, jak w przypadku grzybów. Jabłka,...
Nie tylko pomidorówka. Zobacz 9 propozycji na dania z pomidorów
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują...
„Kurczak” prosto z drzewa. Ta huba jest jadalna, ale trzeba ją przygotować
Żółciak siarkowy to jadalna huba. Przez grzybiarzy zwany jest kurczakiem i to nie tylko ze względu na wyrazisty żółty kolor, ale też smak. Ten grzyb łatwo...
Używasz suszonych ziół? Nie musisz ich kupować – wysusz je sam. Będzie taniej!
Suszone zioła można kupić przez cały rok, ale znacznie lepszym pomysłem jest ich samodzielne wyhodowanie lub zebranie i wysuszenie. Suszenie ziół jest banalnie...
Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy wierzysz w te popularne mity. Rozwiąż QUIZ
Grzybobranie to przyjemna rozrywka, ale grzyby mogą poważnie zaszkodzić. Tym bardziej, że wiele osób wierzy w niebezpieczne mity. Sprawdź, czy do nich należysz!
Powidła śliwkowe według babcinego przepisu. Zobacz, jak zrobić ten domowy smakołyk
Powidła ze śliwek to jeden z najlepszych domowych przetworów na zimę, Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Sezon na śliwki trwa, warto więc zrobić z...
Myślisz, że znasz grzyby? Sprawdź się i rozwiąż ten QUIZ!
Grzyby zaskakują kształtami, kolorami, ale też nazwami. Wiele tych dziwnych to nazwy potoczne, ale te oficjalne też bywają bardzo oryginalne. Wybierasz się na...
Arbuz marynowany w słoiku na zimę. Ten pyszny przepis warto znać
Arbuz marynowany na zimę warto mieć w domowej spiżarni. Ten smakowity i niskokaloryczny owoc to cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Naukowcy...
Jakie grzyby są najlepsze do przetworów na zimę? Te gatunki warto zbierać w lesie
Wysyp grzybów w lasach. Wielu grzybiarzy regularnie wraca do domu z koszami m.in. kurek, podgrzybków, kani, maślaków i borowików. Warto więc wybrać się na...
Zapomnij o zwykłej herbacie! Sprawdź, jak zrobić domowy iwan czaj
Wierzbówka kiprzyca to popularna roślina. Nawet jeśli nie kojarzymy jej nazwy, na pewną ją widzieliśmy. Z jej liści można samemu zrobić pyszną herbatę, która...
Skąd się biorą robaki w grzybach i czy można takie jeść? Wyjaśniamy
Zbierając grzyby, niestety trzeba się liczyć z tym, że część z nich będzie robaczywa. Wyjaśniamy, skąd się biorą robaki w grzybach, czy można się ich pozbyć...
Jak wyczyścić grzyby w kilka chwil? Poznaj najlepsze triki na obieranie grzybów
Aromatyczne i smakowite grzyby pojawiły się już w lasach. Bez tych smakołyków nie wyobrażamy sobie dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Już teraz warto wybrać...
Jak mrozić grzyby na zimę? Sprawdzone triki. Zobacz, co zrobić, żeby nie były gorzkie
Aromatyczne grzyby jadalne, które przynosimy z lasu latem i jesienią, szybką tracą świeżość i marnieją w domu już po kilku dniach. Czy jest na to jakiś sposób?...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 14 godzin temu w kategorii Lombard
Dodano 16 godzin temu w kategorii Budowa domów
Dodano 17 godzin temu w kategorii Rolety
Dodano 17 godzin temu w kategorii Rolnictwo