Jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku? Testuj najlepsze domowe triki. Zobacz, jak sprytnie usunąć wilgoć ze świeżych orzechów

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wideo
od 16 lat
Sezon na pyszne orzechy włoskie trwa w najlepsze. Wielu szczęściarzy, którzy mają je w ogrodzie może zaświadczyć, że w tym roku smakują wyśmienicie. W wielu rejonach Polski gałęzie drzew aż uginają się pod ciężarem orzechów włoskich. Sprawdź, jak pozbyć się wilgoci z owoców orzecha. Poznaj, domowe triki na wysuszenie orzechów włoskich w piekarniku i nie tylko.

Spis treści

Kiedy zbierać orzechy włoskie? Na co warto zwrócić uwagę?

Sezon na orzechy włoskie trwa w najlepsze, a okres między wrześniem a październikiem to najlepszy moment na ich zbiory. Idealne do zebrania są mocno dojrzałe owoce, które same spadły z drzew, a ich mięsista otoczka zaczyna pękać.

Najlepsze triki na suszenie orzechów włoskich domowym sposobem
Pamiętajmy, żeby przed umieszczeniem orzechów włoskich w worku, pojemniku czy koszu sprawdzić, czy ich zewnętrzna skorupka jest sucha. Wouter Supardi Salari/Unsplash.com

Najlepsze do zbioru są orzechy włoskie, których nasiono wraz ze skorupką bez problemu można oddzielić od mocno zielonej łupiny, a wręcz sama od niej odchodzi.

Zanim zaplanujemy wyprawę do ogrodu czy na działkę, przygotujmy akcesoria, które będą nam niezbędne. Zastanówmy się, w co będzie nam najwygodniej zbierać orzechy włoskie. Dobrym wyborem jest m.in. pleciony kosz z rączką, przewiewny worek lub drewniana skrzynka. Wiele osób zbiera orzechy do toreb zakupowych z tworzywa sztucznego, ale to nie jest dobry pomysł.

Zobacz, jak przygotować orzechy włoskie do przechowywania. O tym musisz pamiętać!

Świeżo orzechy włoskie powinniśmy dokładnie wyczyścić już w czasie ich zbierania. Nie ma sensu wkładać do kosza owoców mocno zabrudzonych ziemią i oblepionych trawą oraz suchymi liśćmi. Już po przyniesieniu orzechów do domu w pierwszej kolejności powinniśmy obrać je z zielonej skórki i sprawdzić, czy ich skorupka nie jest wilgotna. Jeśli o tym zapomnimy, owoce może zaatakować pleśń.

Sprawdź, jak sprytnie wysuszyć orzechy włoskie w piekarniku. Kilka domowych trików, które warto znać

Jak się zabrać za suszenie orzechów włoskich? Najważniejsze, żeby robić to bardzo ostrożnie i unikać wysokich temperatur, bo bakalie stracą cenne właściwości zdrowotne i wyśmienity smak.

Domowe sposoby na suszenie orzechów włoskich:

  • piekarnik – orzechy włoskie możemy też podsuszyć w piekarniku. Wystarczy równomiernie je rozłożyć na blaszce i umieścić w urządzeniu nagrzanym do temperatury 50 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Już po ok. 10 minutach wyjmijmy orzechy z piekarnika i gotowe;
  • grzejnik – wystarczy umieścić orzechy w przewiewnej torbie lub worku z naturalnej tkaniny. Następnie umieszczamy je na półce, blacie czy parapecie w dobrze wentylowanym, suchym i ciepłym pomieszczeniu tuż obok włączonego kaloryfera. Jeśli w pomieszczeniu nim nie dysponujemy, do podniesienia temperatury możemy wykorzystać mobilny grzejnik elektryczny;
  • słońce – najlepiej ułożyć orzechy w szerokim koszu, na dużej tacy lub gazecie w miejscu, w którym będą mogły się wysuszyć w promieniach słonecznych. Ta metoda sprawdzi się, gdy jesienna aura nam dopisuje;;
  • suszarka elektryczna – temperaturę w urządzeniu ustawmy na ok. 25-30 stopni Celsjusza i umieśćmy w niej warstwę orzechów włoskich. Pamiętajmy, żeby co jakiś czas obracać owoce w suszarce. Już po kilku godzinach powinniśmy bezpowrotnie pozbyć się wilgoci.

To też może Cię zainteresować: Najmodniejsze jesienne dekoracje z wrzosów

Polecjaka Google News - RegioDom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom