
Warto wiedzieć, czym różnią się określenia "najlepiej spożyć przed" oraz "należy spożyć do". Ta wiedza opłaci się naszemu portfelowi. To świetny sposób na oszczędzanie. Każdego roku w Europie, tylko z powodu niezrozumienia dat ważności, wyrzucane jest blisko 9 milionów ton żywności, wynika z danych Komisji Europejskiej z 2018 roku.

Orzechy dobre na zapasy
Bakalie, w tym orzechy w odpowiednich warunkach można przechowywać latami. Włoskie, laskowe, nerkowca? Wybierz ulubione i trzymaj pod ręką, by zastąpić nimi słodkie przekąski.

Sól i cukier przechowuj w suchym miejscu
Produkty o długim terminie przydatności to m.in. sól i cukier. Jeśli będą przechowywane w suchym miejscu i szczelnie zamknięte, nie grozi im zbrylenie się.

Makaron ma długi termin
Produktem o długim terminie przydatności do spożycia jest m.in. makaron. Szczelnie zamknięty i umieszczony w ciemnej, suchej szafce może czekać na ugotowanie wiele miesięcy.