
Niektóre zioła warto sadzić na skalniakach. Będą i ozdobne, i użyteczne. Zobacz, co posadzić na ziołowym skalniaku. Przejdź do kolejnych zdjęć i opisów. Użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.

Cząber górski
To zioło przyda się w kuchni jako przyprawa – ma ciekawy, pikantny smak, jest popularne m.in. w kuchni bałkańskiej (jako czubrica). Cząber ma też właściwości prozdrowotne (m.in ułatwia trawienie i jest świetnym dodatkiem do dań z fasoli i innych roślin strączkowych). To niewysoka krzewinka o ciemnozielonych, wydłużonych i wąskich liściach. Latem wytwarza drobne, białe kwiaty. Cząber jest odporny na mróz.

Kocanki włoskie
Ta roślina bywa też nazywana curry, bo zapach jej liści i pędów przypomina właśnie tę mieszankę przypraw. Dobrze sprawdzi się w kuchni, ma też właściwości m.in. przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, a jej zapach odstrasza mole (wysuszone pędy można umieszczać w woreczkach w szafie). To też wyjątkowo dekoracyjna roślina o srebrzystych pędach i liściach oraz żółtych kwiatach (nadaje się też do suchych bukietów). Jest dość wrażliwa na mróz, ale zdarza się, że zimuje.

Lawenda pospolita
To zioło o wyjątkowo wszechstronnym zastosowaniu. Jej zapach nas relaksuje, a odstrasza wiele uciążliwych owadów. Ma zastosowanie w kosmetyce, medycynie, ale też jako przyprawa (można nią również aromatyzować herbatę). Fioletowe (rzadziej białe i różowe) kwiaty lawendy wyrastają na szczytach srebrnozielonych pędów, tak też są zabarwione jej liście. Lawenda dobrze zimuje i może rozrastać się w okazałe krzaczki.