1 z 7
Przewijaj galerię w dół

fot. Angelika Mostova/gettyimages.com
Zakwas buraczany jest zdrowy, a w dodatku łatwo go zrobić.
2 z 7

fot. handmadepictures/123rf.com
Zakwas z buraków jest banalnie łatwy do przygotowania, ale trzeba poczekać kilka dni, żeby był gotowy.
3 z 7

fot. Janusz Wojtowicz
Zakwas buraczany można spożywać jako osobny "napój energetyczny" albo wykorzystać go do przygotowania smacznego barszczu.
4 z 7

fot. congerdesign (Pixabay.com)
Zakwas buraczany - zdrowy, tani i szybki w przygotowaniu
Do przygotowania zakwasu potrzebne są: 2 kg buraków, – 4 litry wody (przegotowanej, ale ostudzonej), od 5 do 8 ząbków czosnku, kilka liści laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego i 4 łyżki soli bez jodu.