
Czas przygotowań świątecznych ruszył, niektórzy już teraz lepią pierogi i mrożą je na Wigilię.

Pierogi
Przygotowanie domowych pierogów jest czasochłonne, zwłaszcza w kontekście farszu, jednak się opłaca. Zamówienie kosztowałoby nas minimum 60 zł, w niektórych regionach znacznie więcej, nawet 80 zł, na własną rękę wyniesie nas to ok. 40 zł.

Przygotowanie może być mniej czasochłonne, bo zazwyczaj uszek robimy mniej niż pierogów. W ofertach zewnętrznych za kilogram liczą sobie 35-45 zł, gdzieniegdzie nawet 60 zł. W domowej kuchni koszt wykonania jest o znacznie mniejszy.

W listopadzie ceny sięgają średnio 30 zł/kg. Waga może być różna, najczęściej kupujemy te w przedziale 1,5-2,5 kg. Zakładając, że jedna osoba zje ok. 200-250 g ryby, to z jednej tuszy usmażymy kilka porcji. Ci, co jednak nie chcą stać przy patelni, muszą liczyć się z tym, że zamówienie karpia jest w tym roku kosztowne. W ofercie można znaleźć karpie smażone na maśle klarowanym za ponad 80 zł/kg lub te w galarecie za minimum 120 zł/kg.