
Czereśnie mogą być spożywane na świeżo, suszone, w formie kompotów, dżemów, konfitur i nalewek.

Nadmierne zagęszczenie drzew owocowych powoduje niedostatek światła słonecznego, a to oznacza konsekwencje: niedorastanie owoców do wymaganej wielkości, nierówne dojrzewanie, niższą zawartość cukrów i suchej masy oraz pogorszenie ich smaku.

Czereśnie wymagają gleb żyznych, głębokich, przepuszczalnych, przewiewnych, nie kwaśnych i nie podmokłych. Najlepiej rosną na glebach lessowych, na luźnych glinach oraz na glebach piaszczysto-gliniastych. Czereśnie lubią glebę zasobną w wodę, lecz nie znoszą gleb podmokłych, wskazują eksperci Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Czereśnie są bogatym źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy C, potasu, magnezu i żelaza