5 z 9

fot. PalKarlsen (pixabay.com)
Suszenie grzybów
Grzybów przed suszeniem nie można myć. Wystarczy je dokładnie oczyścić.
6 z 9

fot. 123RF/suseusz
Najwygodniejszym sposobem suszenia grzybów jest wykorzystanie specjalnej suszarki. Dzięki temu zachowują swój aromat.
7 z 9

fot. Pixabay/stux
W niektórych grzybach woda stanowi nawet 90 proc. ich składu. Dlatego warto suszyć większe grzyby, a owocniki zamarynować czy usmażyć.
8 z 9

fot. Fot. AppleTreeCottage<span>
Aby przygotować większe okazy grzybów do suszenia, należy pokroić je w plastry. Kawałki grzybów można rozłożyć luzem na blasze lub nawlec ja na sznurek. Grzyby nawiązane na nitkę rozwieszamy nad źródłem ciepła (np. nad kuchenką gazową). Sposób ten sprawdzi się również, gdy suszymy grzyby na słońcu lub zawieszone na kaloryferze.