1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Anturium...
fot. Najiibzamri (pixabay.com)

Anturium
W pędach i liściach anturium jest niewielka ilość trujących kryształków szczawianu wapnia. Kontakt skóry z tym sokiem może wywołać wysypkę. Gdy połkniemy truciznę, to może pojawić się obrzęk warg, języka oraz gardła. Lepiej też unikać kontaktu oczu z trującym sokiem anturium, gdyż może dojść do zapalenia spojówek. Stężenie trucizny w sokach rośliny jest niewielkie, dlatego nieprzyjemne objawy najczęściej mijają szybko.

2 z 12
Diffenbachia...
fot. Katarzyna Laszczak

Diffenbachia
Sok wypływający z uszkodzonej diffenbachii może wywołać zapalenie skóry, które objawia się swędzeniem, pieczeniem i pojawieniem się pęcherzy. Jeśli sok dostanie się do oka, może wystąpić silny ból, łzawienie i niekontrolowane skurcze powiek. Po spożyciu choćby fragmentu diffenbachii pojawią się mdłości, biegunka, zaburzenia rytmu serca, a nawet paraliż.

3 z 12
Oleander...
fot. Manfredrichter (pixabay.com)

Oleander
Oleandry latem trzyma się na tarasach, ale często zimuje w domu. Trzeba jednak wiedzieć, że to bardzo trujące rośliny.

4 z 12
Kroton (trójskrzyn)...
fot. Katarzyna Laszczak

Kroton (trójskrzyn)
Trójskrzyny, zwane krotonami mają piękne liście, ale ich sok jest trujący.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Mieszkanie do 1000 zł? To wciąż możliwe, ale musisz się spieszyć

Mieszkanie do 1000 zł? To wciąż możliwe, ale musisz się spieszyć

Zobacz również

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Przyznano „architektonicznego Nobla”, czyli Nagrodę Pritzkera

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem

Pomidory idealne na balkon i do ogrodu. Te odmiany zaskoczą smakiem oraz kolorem