1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. Paul Harrison/wikimedia/commons CC BY-SA 4.0
„Kurczak”, czyli żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy to huba, która jest jadalna. Jednak okazy muszą być młode, a także poddane dokładnej obróbce termicznej.
licencja
2 z 8

fot. George Chernilevsky/wikimedia.commons/domena publiczna
Żółciak siarkowy
Starsze okazy, które mają wachlarzowaty kształt, są niesmaczne i twarde. W praktyce nie nadają się do jedzenia.
3 z 8

fot. xulescu_g/wikimedia.commons CC BY-SA 2.0
Żółciaki siarkowe na drzewie
Te huby rosną głównie na drzewach liściastych. Powodują chorobę drzew, a nawet prowadzą do ich zniszczenia.
licencja
4 z 8

fot. Oli Mamminen/wikimedia.commons CC BY-SA 4.0
Murszak rdzawy
Żółciaka można pomylić m.in. z niejadalnym murszakiem rdzawym (młode owocniki są bardziej żółte niż brązowe). To grzyb niejadalny.
licencja