
Uważaj na trawnik
Podczas odśnieżania ogrodu nie zrzucajmy śniegu na trawnik, gdyż zbyt gruba jego warstwa może prowadzić do zagniwania trawy lub rozwoju chorób grzybowych (m.in. pleśni grzybowej). Z tego samego powodu unikajmy też deptania trawnika pokrytego śniegiem.

Pamiętaj o zimowanych roślinach
Raz na 3-4 tygodnie podlewajmy też rośliny pojemnikowe (np. pelargonie), zimujące w pomieszczeniach, aby całkiem nie wyschły. Zimą sprawdzajmy też regularnie stan cebul i bulw, przechowywanych w pomieszczeniach, usuwając zepsute, uszkodzone bądź chore, które mogłyby stanowić źródło zakażenia dla pozostałych.

Zadbaj o oczko wodne
Jeśli w ogrodzie posiadamy zbiornik wodny, pozwalający na zimowanie ryb, systematycznie sprawdzajmy, czy woda w nim całkiem nie zamarzła, a w razie potrzeby zapewnijmy rybom dostęp powietrza przez wykonanie przerębla. Najlepiej to zrobić za pomocą ustawionego na lodzie naczynia z gorącą wodą, a nie przy użyciu siekiery. Warto też zastosować styropianowy pływak lub wykorzystać specjalny środek natleniający w tabletkach.

Zadbaj o zbiory
W sadzie zbierzmy i zniszczmy owocowe mumie (zaschnięte owoece), które w kolejnym sezonie mogłyby stanowić źródło zakażenia chorobami grzybowymi. Jeśli w ogrodzie przechowujemy zakopczykowane warzywa, już na początku zimy okryjmy je słomianymi matami, aby mróz ich nie zniszczył.