
Narcyzy
Narcyzy mają mnóstwo odmian i sporo gatunków. Wszystkie są trujące. Najwięcej toksyn jest w cebulach, ale występują we wszystkich częściach roślin. Uważajmy też na sok, który powoduje podrażnienia skóry (szczególnie niebezpieczny jest, jeśli trafi na uszkodzoną skórę). Uważajmy na wszystkie gatunki narcyzów, w tym narcyzy białe (te pachnące kwiaty z dawnych ogródków), które są silnym środkiem wymiotnym, a ich piękny zapach może powodować ból głowy. Warto też pamiętać o tym, żeby w wazonie nie trzymać narcyzów z innymi kwiatami, bo je zatrują.

Żonkile
Żonkile to również gatunek narcyzów (wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem i długą tzw. trąbką). I podobnie jak inne narcyzy są toksyczne.

Przylaszczki
Przylaszczka to uroczy wiosenny kwiat, który można spotkać zarówno w ogrodach, jak i parkach oraz lasach. Wszystkie ich części są trujące. Powodują silne podrażnienia błon śluzowych (również przełyku, żołądka i jelit), niekiedy także omdlenia, a w skrajnych przypadkach – uszkodzenia nerek oraz niewydolność krążenia. Sok, wydzielający się np. przy zrywaniu kwiatów, może silnie podrażniać skórę, powodować jej uszkodzenia i stany zapalne.

Tulipany
Popularne wiosenne kwiaty ogrodowe, jakimi są tulipany, nie należą do silnych trucicieli, jednak na ich cebule również należy uważać. Na wszelki wypadek nie należy jeść żadnej części rośliny, a po kontakcie z sokiem – umyć ręce.