
Grzyby
Śmiertelnie trujące grzyby mogą mieć łagodny smak, łatwo więc pomylić je z jadalnymi. Zobacz, jak wyglądają najbardziej trujące grzyby z polskich lasów.

Muchomor sromotnikowy
Ten grzyb, zwany też muchomorem zielonawym (Amanita phalloides), jest śmiertelnie trujący. Dawką śmiertelną jest 30 g, a nawet wcześnie podjęte leczenie nie zawsze daje szansę uratowania życia. Bywa mylony z gąską zieloną, gołąbkiem zielonawym, a także czubajką kanią.
licencja

Muchomor jadowity
Muchomor jadowity (Amanita virosa) to „kuzyn” muchomora sromotnikowego, i jak on – śmiertelnie trujący (obydwa gatunki odpowiadają za 90% śmiertelnych zatruć grzybami). Jest jednak rzadko spotykany (w Polsce jest zagrożony wyginięciem i jest pod ochroną).
licencja

Piestrzenica kasztanowata
Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) to grzyb o dość charakterystycznym wyglądzie, ale niestety podobny do niej jest jadalny smardz (obydwa grzyby pojawiają się też w tym samym terminie, czyli około maja). Powoduje ona zatrucia oraz ciężkie uszkodzenia wątroby, nerek i szpiku kostnego.
licencja