
Suszarka do grzybów
Leśne grzyby idealnie komponują się z sosami, wywarami, nadają się do farszu i wielu innych zastosowań. Ich smak i aromat jest niepowtarzalny – nie potrafią go „podrobić” ani pieczarki, ani boczniaki. Żeby jednak cieszyły smakoszy zimą, trzeba je odpowiednio przygotować. Jednym ze sposobów jest ich suszenie w specjalnym sprzęcie. Najpopularniejszymi producentami suszarek do grzybów i owoców są m.in. Zelmer, MPM, Niewiadow, Eldom, Concept, Sencor. Firmy te mają w ofercie zarówno mniej jak i bardziej zaawansowane suszarki do grzybów.

Suszenie grzybów pozwala na zachowanie ich smaku i zapachu
Idealnie gdy grzyby można suszyć na słońcu. Gdy jednak nie ma na to miejsca lub słońca brak, dobrym rozwiązaniem są suszarki do grzybów.

Suszenie grzybów nawleczonych na nici
Nawlekanie grzybów na nici jest pracochłonne, a do ich suszenia potrzeba sporo miejsca i odpowiednich warunków.

Po wyciągnięciu grzybów z suszarki i upewnieniu się, że są dobrze wysuszone, można przechowywać je w szklanych słoikach lub płóciennych albo papierowych woreczkach.