Sokowirówka czy wyciskarka do soków. Jaki sprzęt AGD wybrać

redakcja.regiodom, ekspert Neonet, Michał Poroszewski
Wyciskanie sokuUrządzenia do przygotowywania świeżego soku przetwarzają zarówno owoce, jak i warzywa. Zabieganym, którzy chcą chcemy się cieszyć smakiem domowego soku, wybierzmy sokowirówkę. W krótkim czasie przetworzy ona dużo owoców i warzyw. Jeżeli chcemy wyciskać soki z warzyw liściastych oraz małych owoców, poszukajmy dobrej jakościowo wyciskarki, która poradzi sobie z nimi lepiej niż sokowirówka. Co więcej, upora się także z ziarnami kawy, orzechami, a nawet mięsem. Jeżeli natomiast uwielbiamy pomarańcze czy grejpfruty, to wystarczy nam prosta w obsłudze wyciskarka do cytrusów – radzi Michał Poroszewski z Neonet.
Wyciskanie sokuUrządzenia do przygotowywania świeżego soku przetwarzają zarówno owoce, jak i warzywa. Zabieganym, którzy chcą chcemy się cieszyć smakiem domowego soku, wybierzmy sokowirówkę. W krótkim czasie przetworzy ona dużo owoców i warzyw. Jeżeli chcemy wyciskać soki z warzyw liściastych oraz małych owoców, poszukajmy dobrej jakościowo wyciskarki, która poradzi sobie z nimi lepiej niż sokowirówka. Co więcej, upora się także z ziarnami kawy, orzechami, a nawet mięsem. Jeżeli natomiast uwielbiamy pomarańcze czy grejpfruty, to wystarczy nam prosta w obsłudze wyciskarka do cytrusów – radzi Michał Poroszewski z Neonet. stevepb (Pixabay.com)
Odpowiadamy na pytanie, który sprzęt wybrać, by cieszyć się smakiem zdrowych soków.

Smak soku robionego w domu lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Niektórzy z nas uważają posiadanie profesjonalnej wyciskarki za luksus. Jednak soki ze sklepu nie są tak smaczne i zdrowe, jak te robione samodzielnie, gdzie skład zależy tylko od nas.

Zobacz poradnikObieraczki i wyciskarki do owoców oraz sokowirówki

Zanim jednak kupimy sprzęt do wyciskania soku, pomyślmy, jakie funkcje urządzenia są dla nas ważne. Poszczególne urządzenia różnią się m.in. jakością wykonania, procesem przygotowywania soku czy szybkością działania.

Czym się kierować w wyborze urządzenia do wyciskania soku

Po pierwsze musimy określić swoje potrzeby oraz przejrzeć ofertę rynkową. Powinniśmy poszukiwać najlepszej propozycji w odpowiadającym nam przedziale cenowym, kierując się jednocześnie własnymi upodobaniami. Inne urządzenie powinniśmy wybrać, jeśli lubimy drobne owoce leśne, a inne, gdy jesteśmy fanami cytrusów.

Wyciskarka jest bardziej wszechstronna. Poradzi sobie nie tylko z owocami, ale również z ziarnami kawy, orzechami i mięsem. Jednak na przygotowanie soku będziemy musieli poświęcić więcej czasu niż w przypadku szybko działającej sokowirówki.

Warto przeczytaćDieta sokowa – przepisy, jadłospis i efekty, które można uzyskać

Wyciskarka czy sokowirówka – co lepsze?

Najważniejsze byśmy pamiętali, że soki przygotowane w sokowirówce i wyciskarce będą się różnić. Sok z sokowirówki jest klarowny, ponieważ miąższ z owoców zostaje w niej starannie wyciśnięty. Natomiast w wyciskarce zrobimy naturalnie mętny sok zawierający cząstki owoców. Ze względu na budowę urządzenia, w sokowirówce nie przygotujemy soku z małych owoców oraz warzyw liściastych, podczas gdy bardzo dobrze nadaje się do tego wyciskarka.

Kolejnym parametrem decydującym o wyborze urządzenia jest ilość produktu, jaką może ono przetworzyć, ilość powstałego soku oraz czas jego przygotowania. Za pomocą sokowirówki szybko przygotujemy sok z dużej ilości warzyw oraz owoców. Modele z sitem, na którym zbiera się miąższ, mają jednak ograniczoną ilość owoców i warzyw, którą mogą przetworzyć. Natomiast sokowirówki z oddzielnym pojemnikiem na miąższ (o otwartym obiegu) przetworzą więcej surowca, jednak przygotują mniej soku niż modele z sitem.

Najmniej soku przygotujemy w wyciskarce, za to będzie on bardziej bogaty w substancje odżywcze, z uwagi na dłuższy czas przygotowania.

Dla wielu z nas istotna jest również łatwość czyszczenia urządzenia. W przypadku sokowirówek, zajmuje to sporo czasu, ponieważ w drobnych sitach gromadzi się dużo miąższu i resztek owoców. Wyciskarki łatwiej utrzymać w czystości.

Sprzęt do wyciskania soku

Sokowirówka – najpopularniejsze urządzenie do przygotowywania soku. Jest proste w obsłudze, a sok wyciska dzięki wirującemu situ z ostrzami.
W modelach z zamkniętym systemem miąższ osadza się na sicie, które po umyciu znów nadaje się do użytku. Inaczej jest w urządzeniach z otwartym obiegiem, w których pozostałości owoców i warzyw są od razu usuwane do zewnętrznego zbiornika. W krótkim czasie w sokowirówce można przygotować dużo soku, jednak nie nadają się do tego małe owoce leśne oraz warzywa liściaste, m.in. sałata czy kapusta. Przygotowany napój trzeba natychmiast spożyć ze względu na jego wysokie napowietrzenie. Jeśli więc chcemy przygotować sok na później, powinniśmy wybrać wyciskarkę.

Wyciskarki do cytrusów – najlepsze rozwiązanie dla miłośników tych kwaskowatych owoców. Urządzenie składa się z sitka ze stożkiem, do którego przykłada się połowę owocu (cytryny, pomarańczy, grejpfruta) i jeżeli jest to wyciskarka automatyczna, to urządzenie natychmiast się uruchomi.
W większości urządzeń stożek równomiernie się obraca, dzięki czemu sok jest wyciskany z całego owocu. W przypadku wyciskarek ręcznych, trzeba się trochę napracować, ale ich zaletą jest możliwość użycia nawet w plenerze. Cicha praca to zdecydowany plus urządzenia.

Wyciskarki – w przeciwieństwie do sokowirówek działają na wolnych obrotach, dokładnie miażdżąc owoce i warzywa oraz wyciskając z nich sok. Dzięki temu gotowy produkt nie jest klarowny, a – co najważniejsze – nie jest napowietrzony i można go przechowywać. Na wyciśnięcie soku trzeba przeznaczyć sporo czasu. Jednak taka wyciskarka ma bardzo szeroki zakres działania: można w niej wyciskać sok z warzyw liściastych oraz ziół, a nawet przyrządzić mus owocowy, zmielić ziarna kawy i orzechy oraz mięso. Jeśli potrzebujemy urządzenia wielofunkcyjnego i mamy dużo czasu na jego używanie, to wyciskarka do owoców jest bardzo dobrym wyborem.

Ceny sokowirówek i wyciskarek

Jeśli w wyborze urządzenia równie istotna co funkcje, jest dla nas cena, to powinniśmy przyjrzeć się uważnie temu parametrowi. Najtańsze wyciskarki do cytrusów i do soku można nabyć już za kilkadziesiąt złotych. Większy wydatek to sokowirówka, na którą będziemy musieli wydać średnio 200 do 400 zł w zależności od producenta oraz funkcjonalności poszczególnych modeli.

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie