5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa...
fot. Agnieszka Bielecka/Polska Press

Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz krajowe produkty, które znajdziesz na bazarach w grudniu, styczniu i lutym

Rzepa

Rzepa dalej jest w Polsce niedocenianym warzywem. Działa m.in. na regulację trawienia, wzmacnianie odporności oraz poprawę kondycji włosów i skóry. Dzięki witaminom i minerałom wybierają ją też osoby chore na reumatyzm. Na rynku najbardziej popularna jest biała odmiana, spotkać można również czarną. Rzepę spożywa się na surowo lub po obróbce cieplnej, np. w formie purée. Co ciekawe, w wielu gospodarstwach odmiany ścierniskowe rzepy stanowią pokarm dla bydła, koni czy królików.

Zobacz również

Koniec sezonu grzewczego w Tarnowie. Trwał 207 dni

Koniec sezonu grzewczego w Tarnowie. Trwał 207 dni

Na dziedzińcu starostwa lęborczanie świętowali Dzień Flagi

Na dziedzińcu starostwa lęborczanie świętowali Dzień Flagi

Polecamy

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Chcesz kupić drzewka lub krzewy w markecie? Na to zwróć uwagę, żebyś był zadowolony

Jak usunąć plamy z oleju silnikowego z podjazdu? To radzi ekspert z Wielkiej Brytanii

Jak usunąć plamy z oleju silnikowego z podjazdu? To radzi ekspert z Wielkiej Brytanii

Ćma bukszpanowa ginie od tego składnika. Tak ratują swoje krzewy w Hiszpanii

Ćma bukszpanowa ginie od tego składnika. Tak ratują swoje krzewy w Hiszpanii