
Tradycyjnie nakryty stół wigilijny
Domownicy i goście zasiadający przy świątecznym stole powinni przynajmniej posmakować każdego wigilijnego dania. Mają one symboliczne znaczenie.

Barszcz czerwony w wigilię często podaje się z uszkami
Buraczki użyte do zrobienia wigilijnego barszczu dodadzą urody. Zapewnią też powodzenie i pomyślność oraz zagwarantują długie lata życia w zdrowiu.

Zupa grzybowa podana z makaronem o świątecznych kształtach
W niektórych domach barszcz zastępuje zupa grzybowa. Zgodnie z powiedzeniem „rosnąć jak grzyby po deszczu” te leśne skarby symbolizują dobrobyt, bo w kolejnym rosnąć może choćby stan konta, poziom zadowolenia z życia (osobistego i zawodowego) oraz szczęścia.

Karp gości na większości wigilijnych stołów w Polsce
Ryby są podstawą wieczerzy wigilijnej. Symbolizują odrodzenie, czyli pokonanie śmierci i zmartwychwstanie Jezusa oraz płodność, obfitość i długowieczność. Niektórzy wierzą, że łuski wigilijnego karpia przynoszą bogactwo, dlatego przechowują je w portfelu.