5 z 10

fot. Jardin (Pixabay.com)
Podagrycznik ma białe, baldachowate kwiaty, typowe dla roślin z rodziny selerowatych, do której należy.
6 z 10

fot. Katarzyna Laszczak
Młode liście i łodygi podagrycznika można jeść – świetnie nadają się do sałatek i surówek. Do jedzenia w szczególności warto wybierać młode liście podagrycznika wraz z łodyżkami – są one jasnozielone i błyszczące. Ich smak jest anyżkowy i słodkawy. Starsze liście są gorzkawe i mniej aromatyczne.
7 z 10

fot. Katarzyna Laszczak
Podagrycznik można też obgotować. Nadaje się jako dodatek do zup, gulaszy, omletów itp.
8 z 10

fot. Stux (Pixabay.com)
Podagrycznik jest bardzo żywotny. Odrasta nawet z niewielkich fragmentów kłączy, pozostawionych w ziemi. Dlatego zwalczanie go jest uciążliwe i długotrwałe.