
Wielu roślin używamy prawie codziennie, jednak nie zawsze zastanawiamy się nad tym „skąd się biorą” i jak rosną. Zobacz 13 niby dobrze znanych, a niezwykłych roślin. Przejdź do kolejnych slajdów, użyj strzałki lub przycisku NASTĘPNE.

Kawowiec
Dzień często zaczynamy od kawy. Ale ziarna, z którymi mamy do czynienia, w niewielkim stopniu przypominają te, które rodzi kawowiec, czyli wiecznie zielony krzew, pochodzący pierwotnie z Afryki. Wytwarza on białe i pachnące kwiaty, a potem – czerwone owoce.

Owoce kawowca
Owoce kawowca zawierają po dwa spłaszczone ziarna. To właśnie będzie nasza kawa. Ale dopiero po tym, jak zewnętrzne części owocu zostaną usunięte (po procesie fermentacji), a nasiona – wysuszone, a następnie wypalone.

Owoc kakaowca
A co powiecie na czekoladkę do kawy, albo pyszne kakao, zamiast niej? Tu musimy sięgnąć po nasiona kakaowca. To spore drzewo lub krzew, które również jest wiecznie zielone. Ma czerwone lub różowe kwiaty, które – co ciekawe – wyrastają bezpośrednio z pnia i gałęzi. Dlatego owoce kakaowca wyglądają, jak przyczepione do drzewa. Są one dość spore (do 25 cm długości).