Wygląd ma znaczenie. I to zdanie świetnie się odnosi do płyt kuchennych. Każdy wie, że gotowanie potraw będzie droższe na płytach elektrycznych niż gazowych. Jednak design wygrywa nad zdrowym rozsądkiem. Teraz nie trzeba już stawać przed takim dylematem. Od kilku lat na rynku są płyty gazowe wyglądem przypominające te elektryczne.
Płyta gazowa - designerska i bezpieczna
To interesujące rozwiązanie, które zadowoli każdego. Nie ma tutaj wystających palników gazowych, które tak szpeciły i drażniły. Tutaj gaz znajduje się pod szkłem. A co za tym idzie, gotowanie jest znacznie bezpieczniejsze, a i sprzątanie jest o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze, bo nie ma zbędnych zakamarków, w których może osiadać tłuszcz i brud.
Gaz pod szkłem - jak to działa
Płyta gazowa bez palników? Jak to możliwe i czy jest to bezpieczne? Okazuje się, że tak, a dodatkowo jest to bardzo oszczędne rozwiązanie. Zużywa znacznie mniej gazu niż tradycyjne kuchenki gazowe. A dzieje się to za sprawą, że gaz jest spalany katalitycznie w temperaturze 800 stopni. W środku kuchenki ukryte są palniki, które zamieniają ciepło na promieniowanie podczerwone. Gdy uzyskają odpowiednią temperaturę, wyłączają się, a uruchamiają, wtedy kiedy jest taka potrzeba.
W kuchence gazowej bez płomieni zużycie gazu jest do 50 procent niższe w porównaniu z tradycyjnymi kuchniami gazowymi. Jest to możliwe dzięki:
- wysokiej temperaturze spalania, która pozwala dokładniej "dopalić" gaz;
- pracy w cyklach zapobiegającej ciągłemu pobieraniu gazu – następują przerwy w spalaniu gazu; w tym czasie palnik oddaje ciepło rozżarzonego promiennika do pola grzewczego na płycie, by nie pobierać gazu przez cały czas; taka praca cykliczna nie występuje w tradycyjnych kuchniach gazowych;
- "darmowym palnikom", które pomagają użyć energii gazu drugi raz (gorące spaliny uciekają przez "darmowe pole grzewcze", które ogrzewane jest energią "z odzysku").
Przeczytaj poradnik: Jak zaprojektować kuchnię funkcjonalną i wygodną
Kuchenka dostępna jest w trzech wersjach: z dwoma, trzema i czterema palnikami. Każdy z modeli tej kuchenki gazowej ma jeden lub dwa "darmowe palniki". To tzw. pola odkładcze, które znajdują się nad kanałami spalin, nie pobierają gazu, jednak można na nich dogrzewać potrawy w momencie pracy średniego, lub dużego palnika. Dzięki temu dodatkowo odzyskujemy energię gorących spalin.
Wysoka temperatura pracy palników pozwala znacznie dokładniej wykorzystać energię gazu, niż w standardowych kuchniach gazowych.
Urządzenia wyposażone jest zabezpieczenie przed wyciekiem gazu oraz w panel dotykowy do sterowania pracą płyty. Informuje nas o aktualnym stanie urządzenia i wskazuje wystąpienie ewentualnych błędów. Dodatkowo na bezpieczeństwo użytkowania kuchenki wpływ ma również możliwość zablokowania jej przed przypadkowym włączeniem (np. przez dzieci). A brak otwartego płomienia zabezpiecza przed podpaleniem np. ubrań, czy rozlanego oleju. W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych urządzenie nie wytwarza promieniowania o wysokiej częstotliwości. Produkt poinformuje nas także czy powierzchnia płyty jest jeszcze gorąca lub czy skończył się gaz w butli.
Do małej kuchni polecamy: Kompaktowe roboty kuchenne
