5 z 11

fot. 123RF/jayzynism
Patelnia teflonowa
Do produkcji teflonu wykorzystuje się składniki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowa. Patelni teflonowych nie wolno zbyt mocno nagrzewać, a ponadto trzeba uważać, aby nie zarysować ich powierzchni.
6 z 11

fot. 123RF/ouhdesire
Patelnia grillowa
Karbowane dno patelni pozowała na smażenie praktycznie bez tłuszczu.
7 z 11

fot. 123RF/pakulinsergey
Patelnia granitowa
Patelnie te mają powłoka non-stick, dzięki której potrawy nie przywierają do dna w trakcie smażenia. Są łatwe w utrzymaniu czystości, choć nie nadają się do mycia w zmywarce.
8 z 11

fot. 123RF/serezniy
Wok
Woki mogą być wykonane ze stali, ceramiki lub żeliwa. Obowiązkowy w każdym domu, w którym przyrządza się dania kuchni azjatyckiej.