Ognik szkarłatny to półzimozielony krzew, który ma niewielkie wymagania glebowe. Radzi sobie w słońcu i w półcieniu. Jest dobrą rośliną dla zabieganych ogrodników, bo nie wymaga szczególnej pielęgnacji.
Ogniki warto sadzić w osłoniętym miejscu
Krzew ten jest bardzo popularny na południu Europy. W Polsce sadzi się jego bardziej mrozoodporne odmiany. Nawet im zdarza się jednak nie poradzić sobie z dużymi mrozami. Trzeba wtedy przyciąć zniszczone gałęzie i cierpliwie czekać, aż odrosną. Trochę to trwa, bo ten krzew ognika rośnie dość wolno.
W najchłodniejszych rejonach naszego kraju najlepiej jest posadzić ognik przy ścianie domu lub w jakimś innym osłoniętym od wiatrów miejscu. Młode okazy warto na zimę zabezpieczyć.
Warto przeczytać: Ognik, rokitnik, jarzębina - które owoce nadają się do jedzenia i na przetwory
Ognik na żywopłot i nie tylko**
Ogniki można posadzić wzdłuż ogrodzenia z siatki. Z czasem zniknie ona pod jego gałązkami, a kolorowe kulki będą widoczne od wewnątrz ogrodzenia i od zewnątrz. Z powodu sztywnych pędów o licznych długich cierniach ognikowy żywopłot jest nie do przebycia dla nieproszonych gości.
Pięknie wygląda też jeden egzemplarz ognika rosnący na trawniku. Lepiej jednak (ze względu na kolce) nie sadzić go tam, jeśli w domu są małe dzieci.
Kwiaty ognika też mają swój urok
Ognik jest krzewem dorastającym do 2–3 m wysokości. Nieprzycinany, osiąga do 2 m szerokości. Starsze krzewy źle znoszą przesadzanie.
Ciemnozielone, lśniące liście ognika utrzymują się na krzewie mniej więcej do połowy zimy. Później brunatnieją, a nawet schną. O drobniutkich, ale bardzo licznych kwiatach ognika mówi się, że nie mają zdobniczego znaczenia. To jednak nie całkiem prawda, bo kwitnący ognik też ma dużo uroku.
Choroby ognika**
Przypominające owoce jarzębiny ognikowe kulki czasem atakuje parch. Dzieje się tak dlatego, że ognik należy do tej samej rodziny co jabłoń. Najpierw choroba pojawia się na liściach, ale często uchodzi to naszej uwadze. Dostrzegamy ją zwykle, gdy zaatakuje kolorowe owoce ognika. Pojawiają się na nich ciemne plamy, które z czasem obejmują całe jagody. Kurczą się one, stają się twarde i popękane.
Choroba sama nie przejdzie, raczej przeniesie się na inne ogniki. Dlatego wiosną trzeba opryskać krzewy cztery razy, co dwa tygodnie preparatami grzybobójczymi.
Czytaj też: Rośliny, które zdobią ogród zimą
Najbardziej cenione odmiany ognika**
Klasyczne odmiany ognika, Kasan i Lalanderi, są dziś bardzo rzadko uprawiane ze względu na dużą wrażliwość na choroby, zwłaszcza na parcha.
Najbardziej cenione są odmiany:
- Red Column – dorasta do 2 metrów wysokości, ma dość sztywne, wyprostowane pędy i liczne intensywnie czerwone owoce.
- Soleil d'Or – rozrasta się szeroko, ma złocistożółte owoce, jest dość odporny na choroby i mróz.
- Orange Glow – wyprostowany, dorastający do 3 metrów krzew, szeroko się rozgałęziający, ma pomarańczowoczerwone owoce, dość odporny na choroby.
