5 z 9

fot. Svetlana Gorban/gettyimages.com
Skórkę z mandarynek można wykorzystać w celach kulinarnych. To idealny składnik do aromatyzowania grzanego wina i świątecznego kompotu. Dodaje się ją również do marynat do mięs, sosów oraz ciast i deserów w postaci kandyzowanej.
6 z 9

fot. pixel2013 Pixabay.com
Mandarynki mają piękny, intensywny zapach i świetnie usuwają zanieczyszczenia, działają też dobroczynnie na skórę. Nie wyrzucaj skórek z mandarynek, z pewnością się przydadzą!
7 z 9

fot. Teona Swift Pexels.com
Mandarynki o tej porze roku smakują najlepiej. Po ich zjedzeniu skórki najczęściej lądują w koszu na śmieci. Szkoda, ponieważ mają wiele zastosowań.
8 z 9

fot. mripa/Pixabay.com
Skórka z mandarynek ma wiele zastosowań. Polecamy sposoby na jej wykorzystanie.