
Nawóz ze skórek bananów jest szczególnie polecany dla roślin kwitnących, w tym kwiatów doniczkowych, oraz warzyw. Ale można go stosować do wszystkich roślin.

Jak zrobić wyciąg ze skórek bananów do podlewania
Innym sposobem na uzyskanie nawozu ze skórek od bananów jest przygotowanie wyciągu. W tym celu świeżą skórkę z 1 banana umieszczamy w litrowym słoiku, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (1:1) i wykorzystujemy do podlewania roślin (ogrodowych i doniczkowych). Gotowym preparatem możemy też opryskiwać rośliny w celu odstraszenia mszyc.

Nawóz ze skórek bananów w proszku do kwiatów doniczkowych
Nieco trudniej jest przygotować ze skórek nawozu w proszku. W tym celu należy dokładnie oczyścić skórki z miąższu i wysuszyć je na słońcu lub w lekko nagrzanym piekarniku. Następnie suche skórki należy zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu, a uzyskanym proszkiem posypywać ziemię w doniczkach. Stosujemy 1-2 łyżeczki na doniczkę raz na 3-4 tygodnie, mieszając go z wierzchnią warstwą ziemi.
Sproszkowane skórki polecane są głównie dla roślin doniczkowych (domowych i balkonowych), gdyż w ogrodzie nie użyźnią ziemi tak skutecznie jak w doniczce. Proszek „bananowy” można także dodawać do ziemi przeznaczonej do sadzenia roślin (ok. 1 łyżeczka na średniej wielkości doniczkę.

Najłatwiejszy sposób na nawóz ze skórek bananów
Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin. Należy zrobić to na ok. 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin, aby skórki miały szansę nieco się rozłożyć i wstępnie użyźnić glebę.
Wprawdzie nie rozłożą się w tym czasie całkowicie, gdyż proces ich rozkładu jest powolny, ale dzięki temu przez wiele kolejnych tygodni będą stopniowo uwalniać składniki odżywcze, użyźniając podłoże i poprawiając jego strukturę. Oczywiście ta metoda jest przeznaczona dla roślin ogrodowych.