
Sałaty
Różne gatunki sałat wprawdzie można siać nawet od połowy marca w ogrodzie, ale można też wcześniej przygotować sadzonki. Dzięki temu zbiory będą udane i wczesna. Sałaty na rozsady sieje się na początku marca, a w ogrodzie sadzi w kwietniu.

Szpinak
Szpinak to kolejne warzywo, które ceni chłód. W tunelach i szklarniach można go siać już pod koniec lutego i w marcu, bez osłon – w marcu do połowy kwietnia.

Kiełki i microgreens (mikroliście)
W domu warzywa na kiełki można siać przez cały rok, nie zapominajmy o tym również wczesną wiosną. Równie wartościowe i bardzo smaczne są tak zwane microgreens, inaczej mikroliście, czyli rośliny, których jada się młodziutkie pędy z pierwszymi liśćmi. Idealnie do tego nadaje się np. groch. O wysiewie tych warzyw również pamiętaj w lutym i marcu.

W lutym i marcu sieje się wiele warzyw. Z niektórych trzeba przygotować sadzonki, inne można siać w ogrodzie.