Najpiękniejsze świąteczne dekoracje DIY z suszonych owoców. Zobacz, jak suszyć cytrusy na Boże Narodzenie. Najmodniejsze ozdoby zero waste

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Aromatyczne cytrusy warto wykorzystać do zrobienia pięknych dekoracji na Boże Narodzenie. Wystarczy puścić wodze fantazji, a każda z ozdób będzie wyjątkowa.
Aromatyczne cytrusy warto wykorzystać do zrobienia pięknych dekoracji na Boże Narodzenie. Wystarczy puścić wodze fantazji, a każda z ozdób będzie wyjątkowa. Pixabay.com
Naturalne i ekologiczne ozdoby to najmodniejszy trend na tegoroczne święta. Aromatyczne pomarańcze, grejpfruty i cytryny to piękna klasyczna dekoracja na Boże Narodzenie. Suszonymi owocami możemy modnie ozdobić choinkę, gwiazdkowe prezenty, bożonarodzeniowe wieńce i świąteczne stroiki. Sprawdź, jak suszyć cytrusy w domu. Zobacz, jak zrobić aromatyczne i piękne świąteczne dekoracje.

Spis treści

Świąteczne dekoracje z suszonych owoców. Jak przygotować plastry cytrusów na Boże Narodzenie?

Ekologiczne dekoracje na Boże Narodzenie wróciły do łask i wiele osób upiększa nimi w grudniu dom. Pięknie pachnące świąteczne ozdoby z cytrusów własnej roboty, które były kiedyś hitem, znowu są na czasie. Takie dekoracje DIY nie tylko są nietuzinkowe i aromatyczne, ale też ekologiczne i tanie. Warto więc zaopatrzyć się dojrzałe pomarańcze i cytryny oraz przygotować – ostry nóż, deskę do krojenia, papierowy ręcznik oraz papier do wypieków.

Najpierw dokładnie umyjmy i wyparzmy cytrusy, w następnie pokrójmy je na plastry o gr. ok. 5-6 mm (wzdłuż ich przekroju). Jeśli plastry będą za cienkie, to podczas suszenia mogą stracić kształt i popękać. Zbyt grube kawałki długo będą się suszyć i nie przepuszczą światła lampek choinkowych. Każdy plaster dokładnie osuszmy za pomocą papierowego ręcznika i cytrusy już są przygotowane do suszenia.

Jak suszyć plastry cytrusów do świątecznych dekoracji?

Plastry pomarańczy i cytryn możemy wysuszyć w suszarce do warzyw czy owoców, ale większość z nas nie ma takiego sprzętu w domu, więc skorzystajmy z domowych sposobów:

  • suszenie pomarańczy na grzejniku – wystarczy ułożyć plastry na kaloryferze na papierze do pieczenia, a już po kilku dniach możemy cieszyć się pięknie wysuszonymi owocami. Podczas suszenia w domu będzie unosił się magiczny cytrusowy aromat, który wykreuje w domu świąteczny nastrój. Codziennie odwracajmy plastry na drugą stronę, żeby wysuszyły się równomiernie. Ta metoda ma jednak dwie kluczowe wady – suszenie trwa dosyć długo i mało plastrów mieści się na górnej powierzchni grzejnika;
  • suszenie cytrusów w piekarniku – jeśli chcemy wykorzystać funkcję termoobiegu, to podgrzejmy urządzenie do temperatury ok. 70-75 stopni Celsjusza. W tradycyjnym trybie nagrzejmy piekarni do 100 stopni Celsjusza. Ułóżmy plasterki owoców na papierze do pieczenia na blaszce i umieśćmy ją w piekarniku na ok. 3-3,5 godziny. Warto lekko uchylić drzwiczki, żeby uzyskać lepszy efekt suszenia. Co kilkanaście minut powinniśmy ostrożnie obrócić cytrusy na drugą stronę;
  • suszenie pomarańczy w kuchence mikrofalowej – to najmniej popularna metoda, bo obarczona ryzykiem, że cytrusy szybko zrobią się brązowe, ale za to błyskawiczna. Wystarczy ułożyć na talerzy kilka warstw papieru do pieczenia, na nim umieścić pomarańcze i przykryć kilkoma arkuszami od góry. Teraz włączamy urządzenie na 2 minuty na najmniejszą moc. Po tym czasie przekładamy plastry na drugą stronę, wkładamy między warstwy papieru i ponownie włączamy mikrofalówkę. Po kilku minutach owoce powinny być wysuszone.

Suszone plastry cytrusów możemy wykorzystać jako dekoracyjne elementy świątecznych ozdób. Doskonale się sprawdzą jako zawieszki choinkowe, dekoracyjny akcent przy świątecznych prezentach czy w bożonarodzeniowych stroikach na stół, komodę czy parapet.

Jak zrobić bożonarodzeniowe dekoracje z grejpfrutowej i pomarańczowej skórki?

Do przygotowania świątecznych ozdób warto wykorzystać same skórki pomarańczy czy zielonych grejpfrutów, które pozostały nam po obraniu owoców. Taka samodzielnie przygotowana dekoracja z cytrusowej skórki pięknie się będzie prezentowała na bożonarodzeniowym drzewku.

Tak krok po kroku zrobisz świąteczną ozdobę z pomarańczowej skórki:

  1. Umyte i wyparzone owoce obieramy tak, żeby niej uszkodzić ich skórek. Najlepiej naciąć owoc wokół jego obwodu i ostrożnie wydobyć ze środka cytrusowy miąższ.
  2. Oczyśćmy skórki, delikatnie usuwając resztki miąższu i osuszmy je papierowym ręcznikiem.
  3. Teraz rozłóżmy ją na papierze do pieczenia i umieśćmy na grzejniku, już po kilku dniach skórka powinna się dobrze wysuszyć. Możemy też zrobić to w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, ale musimy pamiętać, żeby na bieżąco monitorować suszenie, żeby skórka nie zbrązowiała.
  4. Skórka jest gotowa, kiedy jest tak twarda i przy naciskaniu się kruszy.

Teraz wystarczy wyciąć ze skórek świąteczne kształty, zamocować jutowy sznurek i ozdoby choinkowe gotowe. Dumnie będą się prezentowały na świątecznym drzewku choinki ze skórek zielonych grejpfrutów czy pomarańczowe gwiazdki ze skórek pomarańczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na regiodom.pl RegioDom
Dodaj ogłoszenie